Kakemono - A felfüggesztett pillanat

Budapest, Óbudai Platán Könyvtár, 2019.03.05. - 2019.04.01.

Japán fali tekercskép-kiállítás Gyokusen Kasagi, Taeko Tsunoda, Shiei Kamano, Rinsetsu Yoshikawa japán képzőművészek alkotásaiból. A kakemono a montírozás és a festmény együttese, képtípusai széles skálán mozognak, a buddhista ábrázolásoktól és szútraszövegektől kezdve a legkülönfélébb világi táj- és alakos ábrázolásokon át egészen a korra jellemző japán versformákig: a tankáig, a haikuig. A kiállítás a kecskeméti Aomori Magyar-Japán Baráti Kör támogatásával jött létre.

A tárlat Gyokusen Kasagi, Taeko Tsunoda, Shiei Kamano, Rinsetsu Yoshikawa japán képzőművészek alkotásaiból válogatva született. 

A kakemono a montírozás és a festmény együttese. Előbbi úgy funkcionál, akár egy jól megválasztott keret. A dekoratív textil— vagy papír montírozás az anyagfáradás miatt ötvenévente lecserélik, hogy a kép továbbra is rugalmas, sima és előnyös tulajdonságait kiemelő hordozót kapjon.

A kakemono formátum képtípusai a legszélesebb skálán mozognak: a buddhista ábrázolásoktól és szútraszövegektől kezdve a legkülönfélébb világi táj- és alakos ábrázolásokon át egészen a korra jellemző japán versformákig: a tankáig, a haikuig. 
A kakemono függő, vagyis fali tekercskép finom és mindig megfelelő színű kelmepaszpartura erősített festmények vagy kalligráfiák a Muromacsi-kor (1333-1568) óta a ceremoniális falifülke, a tokonoma legfőbb ékei, amiket az évszaktól vagy az alkalomtól függően váltogatnak.  

A kiállítás a kecskeméti Aomori Magyar-Japán Baráti Kör támogatásával jött létre.  Művészeti manager: Yokozawa Yoshitaka (Japán). Magyarországi szervező: Gaál Kis Zoltán.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás |

Neved:
Publikus.
Email címed:
Nem publikus.
Beszámolód címe*:
Beszámolód*:
Nem szeretjük a spam-eket. Kérjük, írd be az alábbi ellenőrző kódot:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Az élménybeszámolás részleteiről a KiállításJárók menüpontban olvashatsz. Megadott adataidat Adatvédemli irányelveink szerint kezeljük.

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Óbudai Platán Könyvtár
1031 Budapest, Arató Emil tér 1.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!



Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága