Kakemono - A felfüggesztett pillanat

Budapest, Óbudai Platán Könyvtár, 2019.03.05. - 2019.04.01.

Japán fali tekercskép-kiállítás Gyokusen Kasagi, Taeko Tsunoda, Shiei Kamano, Rinsetsu Yoshikawa japán képzőművészek alkotásaiból. A kakemono a montírozás és a festmény együttese, képtípusai széles skálán mozognak, a buddhista ábrázolásoktól és szútraszövegektől kezdve a legkülönfélébb világi táj- és alakos ábrázolásokon át egészen a korra jellemző japán versformákig: a tankáig, a haikuig. A kiállítás a kecskeméti Aomori Magyar-Japán Baráti Kör támogatásával jött létre.

A tárlat Gyokusen Kasagi, Taeko Tsunoda, Shiei Kamano, Rinsetsu Yoshikawa japán képzőművészek alkotásaiból válogatva született. 

A kakemono a montírozás és a festmény együttese. Előbbi úgy funkcionál, akár egy jól megválasztott keret. A dekoratív textil— vagy papír montírozás az anyagfáradás miatt ötvenévente lecserélik, hogy a kép továbbra is rugalmas, sima és előnyös tulajdonságait kiemelő hordozót kapjon.

A kakemono formátum képtípusai a legszélesebb skálán mozognak: a buddhista ábrázolásoktól és szútraszövegektől kezdve a legkülönfélébb világi táj- és alakos ábrázolásokon át egészen a korra jellemző japán versformákig: a tankáig, a haikuig. 
A kakemono függő, vagyis fali tekercskép finom és mindig megfelelő színű kelmepaszpartura erősített festmények vagy kalligráfiák a Muromacsi-kor (1333-1568) óta a ceremoniális falifülke, a tokonoma legfőbb ékei, amiket az évszaktól vagy az alkalomtól függően váltogatnak.  

A kiállítás a kecskeméti Aomori Magyar-Japán Baráti Kör támogatásával jött létre.  Művészeti manager: Yokozawa Yoshitaka (Japán). Magyarországi szervező: Gaál Kis Zoltán.

CÍMKÉK: művészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Óbudai Platán Könyvtár
1031 Budapest, Arató Emil tér 1.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!



Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága