testképek.hu – A leplezetlen emberi test

Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum, 2015.04.14. - 2015.07.05.

Mindenki másmilyen akar lenni, mint amilyennek megszületett. Ez az alapgondolata a Munkácsy Mihály Múzeum új, az emberi test extrém megnyilvánulásait leplezetlenül bemutató, szokványosnak éppenséggel nem nevezhető testképek.hu című időszaki kiállításának.

Az emberi test bemutatása megjelent már a kiállítótermekben, külföldön épp úgy, mint itthon, ám, a mi vállalásunk abban egyedi és újszerű, hogy az emberi test természetességét és módosulásait, ha úgy tetszik torzulásait komplex módon, együtthatásban tárjuk a közönség elé a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Az emberi test furcsaságai minden korban izgatták az emberek képzeletét, nem véletlen, hogy az orvosi szakirodalom korábbi megfigyelésekkel rendelkezik a torzszülöttekről, mint a normális fejlődés állomásairól.

A Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása több oldalról közelíti meg a témát. Felmutatja a különleges lények különös sorsát, de ezzel szemben azt is, amikor az egészséges emberek a hagyomány, vagy a divat jegyében avatkoznak be testük állapotába.

Különféle területekről, sokféle anyagot gyűjtöttünk össze az emberi testről, a Szegedi Anatómiai Intézet preparátumaitól kezdve a tetoválás múltját és jelenét bemutató dokumentumokon át a kortárs művészet különleges, a testi identitással foglalkozó darabjaiig.

A tárgyakon keresztül a különböző nézőpontok párbeszédet folytatnak egymással, s ezáltal az eddig rejtett összefüggések is napvilágra kerülnek.

A Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása abban is újszerű, hogy az információkat nem a  –sokaknak száraznak tűnő – tudományosság igényével fogalmaztuk meg, hanem, mint ahogy a cím is utal rá, a 21. század első számú kommunikációs eszköze, az internet nyelvén.

Az emberi test témáját azért választottuk, mert mindenkinek köze van hozzá. A testünkkel ösztönösen és tudatosan rengeteget foglalkozunk. A testkép problematikája mindenkit érint, minden korban fontos volt a kezdetektől fogva, hiszen megjelenésünkkel a külvilágnak üzenünk magunkról.

A téma nagyon gazdag és szerteágazó, lehetetlen a maga teljességében körüljárni. Mi az emberi test extrém megnyilvánulásaira koncentrálunk, amiről a kiállításban kiderül, nem mai, de ősidőktől fogva eleven kérdés.

A múzeumnak ma már nem csak a múlt értékeinek megőrzése a feladata, hanem a jelenkor bemutatása, feltérképezése is, hiszen az, ami ma történik, maholnap múlttá válik. S ezt dokumentálni kell a jelen, s a jövő számára. Ez a célja a Munkácsy Mihály Múzeumnak is a testképek.hu című kiállítással.

CÍMKÉK: tudományos-ismeretterjesztő | művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Munkácsy Mihály Múzeum
5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 9.

Hirdetések (?)

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!



Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága