testképek.hu – A leplezetlen emberi test

Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum, 2015.04.14. - 2015.07.05.

Mindenki másmilyen akar lenni, mint amilyennek megszületett. Ez az alapgondolata a Munkácsy Mihály Múzeum új, az emberi test extrém megnyilvánulásait leplezetlenül bemutató, szokványosnak éppenséggel nem nevezhető testképek.hu című időszaki kiállításának.

Az emberi test bemutatása megjelent már a kiállítótermekben, külföldön épp úgy, mint itthon, ám, a mi vállalásunk abban egyedi és újszerű, hogy az emberi test természetességét és módosulásait, ha úgy tetszik torzulásait komplex módon, együtthatásban tárjuk a közönség elé a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Az emberi test furcsaságai minden korban izgatták az emberek képzeletét, nem véletlen, hogy az orvosi szakirodalom korábbi megfigyelésekkel rendelkezik a torzszülöttekről, mint a normális fejlődés állomásairól.

A Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása több oldalról közelíti meg a témát. Felmutatja a különleges lények különös sorsát, de ezzel szemben azt is, amikor az egészséges emberek a hagyomány, vagy a divat jegyében avatkoznak be testük állapotába.

Különféle területekről, sokféle anyagot gyűjtöttünk össze az emberi testről, a Szegedi Anatómiai Intézet preparátumaitól kezdve a tetoválás múltját és jelenét bemutató dokumentumokon át a kortárs művészet különleges, a testi identitással foglalkozó darabjaiig.

A tárgyakon keresztül a különböző nézőpontok párbeszédet folytatnak egymással, s ezáltal az eddig rejtett összefüggések is napvilágra kerülnek.

A Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása abban is újszerű, hogy az információkat nem a  –sokaknak száraznak tűnő – tudományosság igényével fogalmaztuk meg, hanem, mint ahogy a cím is utal rá, a 21. század első számú kommunikációs eszköze, az internet nyelvén.

Az emberi test témáját azért választottuk, mert mindenkinek köze van hozzá. A testünkkel ösztönösen és tudatosan rengeteget foglalkozunk. A testkép problematikája mindenkit érint, minden korban fontos volt a kezdetektől fogva, hiszen megjelenésünkkel a külvilágnak üzenünk magunkról.

A téma nagyon gazdag és szerteágazó, lehetetlen a maga teljességében körüljárni. Mi az emberi test extrém megnyilvánulásaira koncentrálunk, amiről a kiállításban kiderül, nem mai, de ősidőktől fogva eleven kérdés.

A múzeumnak ma már nem csak a múlt értékeinek megőrzése a feladata, hanem a jelenkor bemutatása, feltérképezése is, hiszen az, ami ma történik, maholnap múlttá válik. S ezt dokumentálni kell a jelen, s a jövő számára. Ez a célja a Munkácsy Mihály Múzeumnak is a testképek.hu című kiállítással.

CÍMKÉK: tudományos-ismeretterjesztő | művészeti kiállítás | képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

Munkácsy Mihály Múzeum
5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 9.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!



Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága