śūnyatā - Molnár Sándor körei

Budapest, ART+TEXT Budapest, 2016.02.18. - 2016.03.20.

A kiállítása Molnár Sándor művészi és szellemi köreit mutatja be.

A kiállstás a festő-jóga egyes állomásain született művektől kezdve, a 20. századi magyar absztrakt festészet példaképként felkeresett főszereplőin keresztül (Lossonczy Tamás, Gyarmathy Tihamér, Veszelszky Béla), a legendás Zuglói Körben (1958–1968) összegyűlt kortársakig.

Molnár Sándor (1936–) legfőbb szellemi forrását Hamvas Béla keleti hagyományokra fogékony szellemtörténeti gondolatai és tanításai jelentették. Az ötvenes évek fojtogató légkörében a fiatal művészeket tömörítő, kicsiny szellemi társaság, a Zuglói Kör (Molnár Sándor, Bak Imre, Nádler István stb.) tagjai felvették a kapcsolatot az absztrakt művészet betiltott mestereivel, miközben lázasan gyűjtötték a nyugat-európai művészetről szóló – és a vasfüggönyön átszivárgó – friss információkat.

A kiállítás origóját és szellemi középpontját a Zuglói Kör alapítója, Molnár Sándor festményei jelentik. Lossonczy Tamás, Gyarmathy Tihamér és Veszelszky Béla képeivel megidézzük Molnár Sándor festői programjának első állomását, amelyhez szorosan hozzátartozott a magyar absztrakt festészet akkor még élő mestereinek tanulmányozása, és bemutatjuk a festő-jóga utolsó periódusában készített Súnjata-képeket is.

CÍMKÉK: képzőművészeti kiállítás |

Kommentáld az eseményt!

Helyszín

ART+TEXT Budapest
1054 Budapest, Honvéd utca 3.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...

Megtaláltad, amit kerestél?

Akkor nyomj egy lájkot!Ez az ablak csak 10 másodpercig látható.
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága