Vízalatti víziókba merülve

Beszámoló: | 2011-10-29 16:28:02

Táborvíz, pedikűr halak, elépzelt tengeri lények, valószerűtlen szalag hullámzás és egy mese a kádlefolyóról Zsikla Mónika előadásában a kiállításmegnyitón.

Bodonyi Panni, Camilla Englund és Navratil Judit első közös kiállítása egy titokzatos és végtelenül személyes világot kövonalaz, melynek központi eleme a víz. Ebben a világban egyenjogú tagokként jelennek meg fura, meseszerű állatok, foszforeszkáló csoda-csalik, elképzelt tengeri lények és élő pedikűr halak. A különböző lények között pedig egy el nem mesélt történet titokzatos világa hullámzik, mely egyszerre lehetésges és valószerűtlen, melyhez a kiállítás látogató szimbolikusan és ténylegesen is megkerülhetetlenül hozzákapcsolódik. A táborvíz körüli közös auratöltő ücsörgés közben pedig egy mese bontakozik ki a tenger mélyén rejlő kincsről; a kádlefolyóról.

A vizijó világában magának a víznek is lelke van. Dr. Masaru Emoto japán vízkutató kíséletekkel igazolt felfedezése például az is, hogy a legkülönfélébb érzelmek, gondolatok, zenei szólamok képesek alapjaiban megváltoztatni a víz struktúráját. Sőt, nem csak strukturálisan képes átalakulni, hanem a természettudományos ismeretek jelen állása szerint a legjobb információhordozó matéria is. Vagyis azon túl, hogy függünk tőle, képesek vagyunk hatni is rá, s ez a többszólamú felelősségteljes viszony mindnyájunkat összeköt. S mi történne, ha ez a neutrális anyag egyszer csak megmérgeződne és a csodálatos kristályszerkezetek összedőlnének? Talán egy tengeri titán - mint huszadik századi apokaliptikus lovag - képes lenne a kék bolygó legnagyobb drámájának megakadályozására?

Bodonyi Panni, Camilla Englund és Navratil Judit eltérő nézőpontokból ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keres lehetésges válaszokat. Navratil a tőle megszokott fiktív, színes - s mostanra egyre emberibb külsejű - lényein keresztül tereli figyelmünket az élet legelemibb értékei felé. Englund a víz képlékeny természetére reflektálva legújabb munkáinak létrehozásakor a batikolás technikájának öntörvényűségeit integrálja személyes látásmódjába. Bodonyi grafikái, pedig a gyermekkönyv illusztrációk esszenciális képiségének végtelenül szerethető világán keresztül visznek közelebb a kék bolygó vizijó történéseihez.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Stúdió Galéria
1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága