Víz a gépben, gép a vízben

Beszámoló: | 2016-03-09 13:57:00

A Víz Világnapja a Műszaki Tanulmánytárban - Márc. 19-i családi nap

Milyen titkokat kutat a búvárrégész, hogyan működnek a gőzgépek, milyen volt az első mosógép?

Kiderül a Műszaki Tanulmánytár Víz Világnapjához kapcsolódó programján. A folyók mélyének régészeti kincseit bemutató előadás, interaktív tárlatvezetés a gőzgépek birodalmában, robotmodellezés, vizes kísérletek és alkotóműhely várja a családokat.

A családi napon a Műszaki Tanulmánytár vízhez kapcsolódó eszközei kerülnek a középpontba: foglalkozunk gőzgépekkel, mikroszkópokkal, hajdani jégszekrényekkel, régi kuktákkal és a kézi meghajtású ősmosógéppel is.

Vendégünk lesz Dr. Tóth János Attila búvárrégész, aki a víz alatti kutatásokról, a tengerek és folyók mélyén fekvő kincsekről és a legfrissebb eredményekről, a Duna fenekén megtalált középkori hajóroncsokról is mesél előadásában.

 
Interaktív gőzgépcsarnokunkban tárlatvezetést tartunk, hogy a látogatók megismerhessék a gőzgépek fejlődésének történetét. A tárgyak működésbe is hozhatók.

 
 A látogatók a Duna Múzeum interaktív bemutatójával megismerhetik a víz körforgását és más vizes játékokat is kipróbálhatnak. A konstruktív kedvű fiatalokat hídépítés, mikroszkópos vízvizsgálat és mocsárjáró robot modellezése várja az Abacusan Tehetséggondozó Stúdió közreműködésével. A múzeumpedagógiai műhelyben az érdeklődők megismerhetik a Tanulmánytár „vizes” műtárgyait, alkothatnak és közösen ötleteket gyűjthetnek  arra, hogyan takarékoskodjunk a vízzel.

 
Program: 
10:30   Kisfilmek vetítése az organikus víztisztításról és egy szennyvíztisztító telep működéséről a Civil Tv 11 jóvoltából 
11:00   Örvények titkai – Dr. Tóth János Attila (a Ráckevei Árpád Múzeum munkatársa, az Argonauta Kutatócsoport vezetője) búvárrégész előadása 
12:00   Az aeolipiltől a gázturbináig – Benei Bernadett muzeológus interaktív tárlatvezetése a  Mobileum gőzgépei között

 
Folyamatos programok: 
•    Duna Múzeum interaktív bemutatója a víz körforgásáról, vízszennyezésről. 
•    Abacusan Tehetséggondozó Stúdió foglalkozásai hídépítés, mikroszkópos vizsgálat, robotika modellezés témákban. 
•    Múzeumpedagógiai műhely alkotni vágyóknak – elképzelt vízfenék megalkotása, ismerkedés „vizes műtárgyakkal”, környezetvédelem. 
 
Együttműködő partnereink: Duna Múzeum - Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Ráckevei Árpád Múzeum, Argonauta Kutatócsoport, Civil Tv 11

 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
1146 Budapest, Városligeti krt. 11.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága