Tolnától Baranyáig – a Dél-Dunántúl napja a szentendrei Skanzenben

Beszámoló: | 2015-09-23 21:09:08

Szeptember utolsó hétvégéjén hagyományosan egy-egy múzeumi tájegység válik a Skanzen programjának főszereplőjévé. Az idén a Dél-Dunántúli régió mutatkozik be Szentendrén; a skanzenesek szeretnék megismertetni a közönséget a tájegység sajátosságaival, ottani kiállításaik különlegességeivel.

Szeptember 27-én élet tölti meg a Baranyából, Somogyországból, Tolnából és Zalából származó portákat; megelevenednek a dél-dunántúli szokások, előkerülnek a színpompás viseletek, melyeket akár fel is lehet próbálni, és a táncházban somogyi kanásztáncot, baranyai ugróst, tolnai karikázót rophatnak a táncos lábúak. Szüret idején nem hiányozhat a mustkóstolással egybekötött szüreti bemutató sem, aki pedig megéhezik, jellegzetes somogyi ételeket kóstolhat.   
   
Mivel Somogy megye a pásztorokról és a pásztorművészetről nevezetes, a Pajtamoziban pásztoros, bárányos válogatás fut a Magyar Népmesék rajzfilmsorozatból reggeltől estig, és azt is megtudhatja a nagyközönség, hogyan készítették a pásztorok spanyolozott műremekeiket.   
   
A legkisebb látogatókat dél-dunántúli mondókák, ölbeli játékok és altatódalok várják, az ügyeskedni vágyó lurkók pedig bojtárpróbán vehetnek részt, gyöngyöt fűzhetnek, vagy kipróbálhatják, hogyan működik a krumpliból faragott nyomda, amivel a régióban annak idején a falat dekorálták a házat csinosító menyecskék.   
   
A Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak ebben a tájegységében különösen sok datált tárgy van – használati eszközök, épületelemek, melyekre készítőjük évszámot festett, vésett -, így kicsik-nagyok számára izgalmas lesz az évszámkereső játék, ahol az évszámmal ellátott tárgy megtalálója korabeli napilapokból ollózott hírek segítségével mini időutazáson is részt vehet; megtudhatja, mi történt a környéken akkortájt.   
   
A Skanzen Dél-Dunántúl tájegységének két állandó kiállítása, a Búcsú a parasztságtól és A történelem sodrában ezen a napon tárlatvezetéssel, illetve speciális demonstrációs technikával várja Szentendrén a látogatókat.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
2000 Szentendre, Sztaravodai út 1.

Hirdetések (?)
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága