Tájhuzam

Ajánló: | 2013-09-13 13:47:01

Fából készült tájrészletek, hétköznapi ugyanakkor teljesen szokatlan formák és alakzatok, konceptuális-objektek jelennek meg a térben szeptember 29-én este. A várva várt eseményt Csepregi Balázs és Szász György legújabb, egymás gondolataira is reflektáló művei váltják ki a Molnár Ani Galériában.

A Molnár Ani Galéria kiállítási programja kezdetektől fókuszál a kortárs magyar szobrászatra, ezúttal két középgenerációhoz tartozó szobrász, Csepregi Balázs és Szász György legújabb, egymás gondolataira is reflektáló művei kerülnek párbeszédbe a kortárs művészet befogadóival. Frissen készült alkotásaikat bemutató közös kiállításukon kiválóan érvényesül a legősibb szobrászati alapanyag, a fa – a matéria tulajdonságai, sejtes szerkezete és lenyűgöző felülete a természetességet hirdetik.

Csepregi Balázs korábbi provokatív anyaghasználatú alumíniumszobrai után most ismét visszatért a hagyományos anyaghasználathoz, kutatva a fában rejlő újabb kifejezési lehetőségeket. Műveiben mindannyiunk által ismert jeleneteket, formákat fedezhetünk fel, melyek a természetre adott reflexiókként elevenednek meg. Csepregi alkotásainak kiindulópontja a vidéki élet mindennapjaiból merített élmények, Kossuth utca című alkotása például egy perspektívikus falusi utcaképet mutat. Az elsőre játékosnak tűnő szobor a maga egyszínűségével és emberi jelenlét hiányával egyúttal komor is. Az egymás után következő házak sora az egyutcás magyar falvakat idézi meg, ahol az épületek geometrikus egyszerűsége az ötvenes évektől jellemző falusi háztípusra vezethető vissza.

Szász György legújabb fából készült konceptuális munkáiban a hétköznapok során tett megfigyeléseit alakítja át különleges téri helyzetbe, úgy hogy közben szobrászi megoldásokba helyezi át elképzeléseit. E folyamat során a látott dolgok önálló vizuális világgá alakulnak át. A kiállításon szereplő művei azt a gondolatmenetet folytatják, melyek először fél évvel ezelőtt az Óbudai Társaskör Galériában megrendezett egyéni kiállításán merültek fel. Szójátékokra épülő, leleményes címadásaiban felfedezhetjük Szász személyiségéből következő ironikus hozzáállást. Tárgyegyütteseiben, “mintha-tárgyaiban” funkciójuktól megfosztott vagy átalakított használati tárgyak egyszerre tűnnek idézeteknek és egy elképzelt világ lenyomatainak.

Csepregi Balázs (1974, Budapest) 2000-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, ahol Bencsik István és Karmó Zoltán voltak mesterei. Ugyanitt elvégezte a mesterképzőt is. Több önálló és csoportos kiállítása volt, például Indiában, a bécsi Wittgenstein House-ban, a székesfehérvári Városi Képtárban és az Epreskertben is szerepelt.

Szász György (1971, Budapest) 1997-ben végzett az ELTE művészettörténet szakán, majd 1999-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szobrászként diplomázott Körösényi Tamás osztályában. Résztvett mesterképzésen, és megszerezte a tanári diplomát is. Egyéni kiállítása volt már eddig többek között a Stúdió Galériában, az Epreskertben és a Dorottya Galériában, legutóbb az Óbudai Társaskör Galériában.

A kiállítás támogatója: Nemzeti Kulturális Alap 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Molnár Ani Galéria
1088 Budapest; Bródy Sándor u. 22. 1. emelet

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága