Szikrázó hegesztőgépekkel megkezdődött az idei Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion

Beszámoló: | 2014-06-26 10:10:15

Tíz év után kibővül az acélos alkotótelep munkája. Ezentúl teret adnak más képzőművészi ágaknak is, most a festőművészeknek.

Szikrázó hegesztőgépekkel megkezdődött a már nagy hagyománnyal rendelkező KASZ, a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion, nemzetközi fémszobrászati és képzőművészeti alkotótábor.

Tíz év után megújul, kibővül az acélos alkotótelepünk munkája. Az acélalapanyagok mellett a különböző könnyűfém, kompozit lemezek használatára biztatjuk a szobrászainkat, valamint az egyik ipari csarnokban, a nagyobb méretekben való festészetet, képalkotást szeretnénk elősegíteni az „ipari romantika” jegyében. Azt gondoljuk, hogy a 15 hektáros KÉSZ Ipari Park különböző gyártó üzemei, ipari tevékenységei, logisztikai folyamatai, régi korokat is megidéző retro helyszínei, a munkás hétköznapok, valamint az acélszobrászok működése adhatnak annyi ötletet, témát, hogy a szobrászokhoz társuló festő, képalkotó képzőművészek is kiváló alkotásokat tudnak majd létrehozni a telepen, akár ötvözhetik is a tudásukat.

A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának köszönhetően a helyszín, a keretek 2004 óta -immár 11. éve- változatlanok, a nyár a művészeké. A KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó bázisán kialakított műhelyekben a gyár eszközparkjának használatával, a fémanyagok sokféleségével nagyobb szabadságot élveznek az alkotók, lehetőséget kapnak a kiteljesedésre.

A KASZ mindig lehetőséget ad a kísérletezésre, kaput nyit a különböző médiumok képviselőinek. Nem csak az acélspecialisták, de más anyagokkal, technikákkal, más képzőművészeti területen jeleskedő művészek is meghívást kapnak az alkotóközösségbe. Az művészek egymást segítik, sok a beszélgetés, szakmai egyeztetés a különböző művészeti tervekről, koncepciókról, persze közben egészséges versenyhangulat is teremtődik. A résztvevők megismerhetik a modern gépeket, eszközöket, olyan anyagokkal dolgozhatnak, amelyek sokszor ismeretlenek számukra, sokat tanulhatnak a gyár szakembereitől, a szakiktól.

A KASZ+ 2014 résztvevő művészei, a TÍZEK:

Majoros Gyula • Szász György • Cseke Szilárd • Nedim Hadziahmetovic (Szerbia) • Tettamanti Béla • Hack Ferenc • Majoros Áron Zsolt • Király Gábor • Meghan Salgaonkar (India) • Erős Apolka

Majoros Gyula (1961) az alkotótelep művészeti vezetője:

Blattner Géza-díjas bábművész, szobrász, zenész. A KASZ alapító tagja, az Uzgin Üver zenekar vezetője. Lemezből készíti házait, humoros töltetű élettereit. Használati eszközeink, háztartási berendezéseink új értelmet, mondandót kapnak a keze által acélból formálva.

Szász György (1971), Munkácsy Mihály-díjas szobrász, egyetemi oktató:

Először vesz részt az alkotótábor munkájában. Kísérletező művész, különböző anyagokkal dolgozik, látványos szobrok, objektek, installációk mutatják be munkásságát. Acélcsövek, lemezek segítségével függesztett térelemeket készít a tervek szerint.

Cseke Szilárd (1967) Munkácsy Mihály-díjas festőművész:

Most jár először acélszobrászok közt. Az igen gazdag festészeti munkásságát az utóbbi években a társadalmi problémákra is reflektáló objektekkel, installációkkal bővítette ki. Egyre inkább a 3D alkotás irányába fordul. A KASZ+ 2014 alatt festmények mellett plazmával vágott, hegesztett acélszobrokat is készít.

Nedim Hadziahmetovic (1970 - Szerbia) szobrász, képzőművész:

Nemzetközi díjakat nyert alkotó, akinek szobrai megtalálhatók Európa nagyobb városaiban, de dolgozott Oroszországban, Kínában, Egyiptomban, Törökországban is. 2005-ben, 2006-ban volt már résztvevője a KASZ-nak. Acéllemezekből, idomokból hegesztéssel, csiszolással, hatalmas energiákkal dolgozza meg figuratív, nagyméretű szobrait. Az idei alkotótáborban is látványos meglepetésre készül!

Tettamanti Béla grafikusművész és nem másodsorban szobrász, Munkácsy Mihály-díjas:

A tavalyi acélszobrász táborban szeretett bele a vas csillogásába, azóta gondolatai a „szigorú” fém körül mozognak. Ennek köszönhetően születnek humoros, egy-egy geg köré épülő acélremekei. Aztán az is kiderül, hogy bármilyen képtelenség ellenkezője megtörténhet rajzolt műveiben.

Hack Ferenc (1982) szobrászművész

2008-ban vett részt legutóbb a KASZ-on. Akkor acélidomokat felhasználva készített precíz, szerkesztett formákat. Az idei táborban elsősorban kompozit lemezből készít grafikus elemekkel kombinált műveket.

Majoros Áron Zsolt (1982) szobrászművész

2008-ban Junior Prima díjat kapott. Acélspecialista alkotó, aki 2010-ben és 2012-ben részese volt már a KASZ-nak. Acéllemezekből, acélkörökből, plazmával vágott alkatrészekből építi fel emberi testeit. A bravúros formákkal nem csak itthon, de külföldön is nevet szerzett már a fiatal szobrász.

Király Gábor (1979) festőművész

A KASZ+ 2014 képalkotó szekcióját erősíti a kecskeméti származású festőművész. A figurális festészet kísérletező mesterét az ipartelep nyújtotta impulzusok befolyásolják a képformálásban. Izgalmas színélmények, markáns portrék, alakok a KASZ+ 2014-en.

Meghan Ramkrishna Salgaonkar (1977 - India) ötvös, zománcművész

Az indiai Mumbaiból érkezett alkotó nem először ismerkedik az acélszobrászattal. Korábban az acél különböző típusait ötvözte más anyagokkal (üveggel, zománcokkal), készített ékszerminőséget. Nemzetközi alkotótáborokat, szimpozionokat (Japán, Ausztrália, Oroszország, Észtország…) járt mester felnagyított ékszereket készít acéldrót felhasználásával a KASZ-on.

Erős Apolka (1978) Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész

Apolka először jár a kecskeméti acélszobrász alkotótelepen. A művésznő fiatal kora ellenére nagyon jelentős munkásságot tudhat a magáénak. Díjak, elismerések jelzik alkotásai értékét. Szelvényekből rajzolt arcai, portréi acéllemezeken, kompozit táblákon köszönnek vissza, de ki is lépnek a térbe acélszoborrá lényegülnek a plazmavágó és a hegesztőgépek segítségével. Grafikái, rajzai színesítik még a kecskeméti munkáját.

Az elmúlt tíz év alatt sok rendezvényre, neves kiállítóhelyekre hívták meg a KASZ műveket, alkotókat. Egyes műtárgyak köztérre kerültek, mások gyűjteményekben kaptak helyet. Minden lehetőség adott, hogy a 2014-es művészek is komoly művekkel örvendeztessék meg a közönséget.

A tervek szerint a KASZ+ 2014-et lezáró kiállítást 2014. július 4-én, 17.00-kor nyitják meg a KÉSZ Ipari Park 12-es csarnokában.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

KÉSZ Ipari Park
6000 Kecskemét, Izsáki út 6

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága