Szerelmes farsang

Programajánló: | 2015-02-11 11:47:11

Farsangi szerelem, szerelmes farsang fogadja a szentendrei Skanzenbe látogatókat február 14-én és 15-én, a szabadtéri múzeum idei első nyitvatartási hétvégéjén.

A téli pihenő után tavaszváró hétvégékkel készülnek a skanzenesek, melyben főszerepet kap a népzene, a néptánc és számos mesterség.

A szentendrei Skanzen 2015. február 14. és március 29. között az alábbi tematikus tavaszváró hétvégékkel várja látogatóit:

Február 14-15. Szerelmes farsang

Február 21-22. Cserfes cserepes hétvége

Február 28-márc 1. Katonadolog

Március 7-8. Nőszemély

Március 14-15. Nemzeti hétvége

Március 21-22. Ládafia hétvége

Március 28-29. Húsvéti készülődés

 

A vízkereszttel induló farsang a magyar néphagyományok szerint is a vidám, zenés mulatságok ideje. A hideg miatt a fonóba szoruló emberek zenéltek, táncoltak, sokan pedig mókás, olykor rémisztő maskarát öltöttek fel egymás szórakoztatására és riogatására. Leggyakrabban gólya és medve bőrébe bújtak a legények, elrejtőzve a kíváncsi anyai szemek elől, hogy bátran udvarolhassanak kedvesüknek. A hosszú telet, a zord időt megelégelve farsang végén országszerte misztikus téltemetést tartottak, hogy messzire űzzék a telet, és helyet teremtsenek az olyannyira várt, meleg, napsütéses tavasznak.

Ezt a tréfás vigasságot, a téltemetés szokását eleveníti fel a szentendrei Skanzen február 14-15-én, a 7 tavaszváró hétvége első hétvégéjén, ami egyben farsang utolsó hétvégéje is. A bátrabbak bekapcsolódhatnak Cibere vajda és Konc király harcába, eldöntve farsang és böjt küzdelmét. Az ínyencségre vágyók megkóstolhatják a farsangi csörögefánkot vagy a böjti molnárkalácsot.

Idén farsang farka Bálint napjába ér, és erről a Skanzen nem feledkezik meg. Akinek eddig nem sikerült meglelnie kedvesét, az most népi bűbáj segítségével megtalálhatja, akinek pedig nincs szüksége effajta boszorkányságra, az furmányos szakítópróbán tesztelheti párkapcsolatát. Mi több, a Skanzen Szerelmes farsangját óriás bábok szerelmi jelenetei is színesítik a két nap során.

A második tavaszváró hétvégén, február 21-22-én a fazekasmesterség kerül a középpontba. Kiderül, hogyan készülnek a cserépfazekak, korsók, csuprok, hogyan javította meg a törött edényt a drótostót, miként is forog az a bizonyos korong, amihez most bárki odaülhet, hogy elkészítse saját remekművét.

Az ezt követő hétvége, február 27-28. az utolsó alkalom, amikor még megtekinthető a Skanzen Ajándék a frontról című, első világháborús kiállítása. Ebből az apropóból egy rövid időre ki-ki beállhat bakának a Katonadolog hétvégén.

Március 7-8-án a nőnaphoz kötődően a falusi asszony élete elevenedik meg.

A Nemzeti hétvégén (március 14-15.) a népzene, néptánc segítségével emlékezik a Skanzen a ’48-as forradalomra, az Indulj el egy úton… című, Kallós Zoltán erdélyi folklórkutató életművét bemutató kiállítás megnyitója kapcsán. A két nap során táncházzal, neves népzenészek előadásaival várja látogatóit a szentendrei Skanzen.

Március 21-én és 22-án az ácsmesterség kerül porondra, a böjt utolsó hétvégéjén, március 28-29-én pedig húsvéti készülődésre invitálja látogatóit a Skanzen, ahol az ünnepi sütés-főzés mellett a tojásfestés sem marad el.

Nyitva tartás február 14 és március 29. között:

szombat-vasárnap 10-től 16 óráig

A szerelmes farsang részletes programja itt található

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
2000 Szentendre, Sztaravodai út 1.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága