Shrek, Avatar és Ferrari – avagy színekre hangolva az Iparművészeti Múzeumban

Beszámoló: | 2016-07-13 15:14:00

Az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva című kiállítása áprilisban nyílt, de még egész nyáron látogatható lesz, s én ajánlom is megnézését. Hogy miért?

A kiállítás három termében három szín, a zöld, a kék és a piros köré szerveződve tekintheti meg a látogató a kiállított, mintegy 400 iparművészeti tárgyat. Jórészt kerámia, textil, bútor és ötvöstárgyak szerepelnek a tárlaton, ám bemutatásuk egy egészen új oldalról történik. A (történeti) múzeumok hagyományos bemutatási szokásival ellentétben itt nem a korstílusok vagy a tárgyak neves készítői, tervezői alapján vannak csoportosítva, hanem csupán egyszerűen, színük alapján. A tárlat titka éppen ebben az egyszerűségében rejlik. A kiállítás kurátorai színtörténeti leírásokat is készítettek a termekbe, amelyek roppant érdekes információkkal szolgálnak a látogatónak. A kiállítás mondanivalója könnyen befogadható, élvezetes, így hát nem meglepő, hogy ott jártamkor is sok látogató álldogált a vitrinek előtt.

A kiállítás legjátékosabb része a színtükör játék, amely – a mai muzeológiai elvárásoknak megfelelően – interaktív szórakozási lehetőséget biztosít. A MOME TechLab színtükör projektje lényegében egy scanner, amely a látogató által viselt színeket azonosítja, s keresi meg a kiállításon bemutatott, színekben leginkább passzoló tárgyat.

Összességében a kiállítás engem meggyőzött, élveztem a múzeumlátogatást, és pozitívumként mondom: sajnálom, hogy a kiállítás csupán három alapszínt mutat be, szívesen böngésztem volna tovább a színek arzenálját.

Kinek? Bárkinek, aki szereti a színeket és a szép tárgyakat, korosztálytól függetlenül.

Mikor? A kiállítás szeptember 4-éig tart nyitva, ám megtekintéséhez elegendő egy bő óra, így egy könnyed délutáni elfoglaltságnak is tökéletes.

Hol? Iparművészeti Múzeum – 1091 Budapest, Üllői út 33-37. (Nyitva tartás: Kedd – Vasárnap 10.00-18.00)

Szubjektív pontjaim: 10/9

Egyéb: Ha valaki nem jutna el a múzeumba, az http://www.imm.hu weboldalon online verzióban megnézheti a tárgyakat: http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/400,Sz%C3%ADnekre+hangolva?type=temporary

Ám figyelem! Az múzeumlátogatás élményét nem helyettesítik a modern technika vívmányai.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Iparművészeti Múzeum
1091 Budapest, IX. kerület, Üllői út 33-37.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága