Sándor Károly - A mi Szoboszlónk

Beszámoló: | 2011-05-15 19:55:21

Az utcákat járva elámul az ember, amikor felismeri a képek ábrázolta helyszíneket. Talán csak egy festő szemével tűnhet fel, hogy mennyi kincs rejtőzik ebben a városkában mindenfelé.

Sándor Károly ugyan több mint 50 éve elhagyta Magyarországot, de lélekben és művészetében sosem szakadt el végleg szülővárosától, Hajdúszoboszlótól. A mi Szoboszlónk címmel látható kiállítása méltán alátámasztja mindezt. A város iránt érzett szeretete tükröződik kiállított festményeiben.

Sándor Károly 1939-ben született Hajdúszoboszlón. Az 50-es években szobrász kollégája, Pálfy vette szárnyi alá és segítette a kibontakozásában. 1956-ban az Egyesült Királyságba, Yorkba költözött, ahol az évek során belsőépítészként és kert-tervezőként dolgozott.

Számos olaj és megannyi akvarell fesménnyel mutatja be a fürdőváros legismertebb utcáit; a kultúrális életét és a fürdőkomplexumba tömörülő gyógyulni és felüdülni vágyók nyüzsgő világát. 
Több képet mutat be a Szoboszlói Mazsorett fesztiválon fellépő csoportokról. Az emberi anatómia bámulatos ismeretéről tesz tanubizonyságot az, ahogy a mazsorett-leányok kecses mozdulatait megeleveníti. 
 
A kiállítás nagy részét akvarelljei teszik ki. Olyan sok és magávalragadó képet láthatunk, hogy a város a valóságnál sokkal nagyobbnak tűnik képein. Olyan alázatosan mutatja be a legapróbb kis részleteket is, mintha a világ - de legalábbis egy egész ország lenne Hajdúszoboszló. Közvetlenül a kiállítás megtekintését követően érdemes egy sétát tenni. Az utcákat járva elámul az ember, amikor felismeri a képek ábrázolta helyszíneket. Hogy mennyi kincs rejtőzik itt is, ott is - amely talán csak egy festő szemével tűnhet fel.

Sándor Károly ábrázolásában a szoboszlói lakosok is györnyörködtetőnek láthatják megszokott kis városukat. Aki még nem is járt ott (vagy most először látogat oda), az pedig különös vonzalmat is érezhet iránta. Az bizonyos, ha külföldön a külföldiek láthatnák ezt a kiállítást - egy igaz gyöngyszemet fedeznének fel Magyarország kagylójában, amit látni - tapasztalni akarnának teljes valóságában is.

Ezek után nehéz eldönteni, hogy a kiállítás előnyére vagy inkább hátrányára válik, hogy épp Hajdúszoboszló ad neki otthont. De ami biztos, ezért bárhonnan érdemes ellátogatni a fürdővárosba és a művelődési házba is.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár
4200 Hajdúszoboszló, Szilfákalja u. 2.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága