Robert Capa kevesek által ismert színes fotói

Beszámoló: | 2015-06-03 15:23:54

New York után Európában elsőként Budapesten látható a Capa in Color kiállítás.

A Capa in Color kiállítás New York után Budapesten a világhírű, magyar származású fotográfus 1938 és 1954 között készült képeiből mutat be válogatást. 

Robert Capa a világ egyik legelismertebb háborús fotóriportere, aki a spanyol polgárháború és a második világháború alatt készített megrendítő és erőteljes fekete-fehér képeiről híres. Kevesen tudták, hogy 1947-től kezdve 1954-ben bekövetkezett haláláig majdnem mindig legalább két fényképezőgépet hordott magával: egyet fekete-fehér, egyet pedig színes filmmel felszerelve. Az összes háború utáni riportjához készített fekete-fehér és színes fotókat is.     
Színes képeken örökítette meg többek között Pablo Picassót nyaralás közben, Ernest Hemingwayt és fiát, Gregoryt idahoi vadászatukon, vagy épp Ingrid Bergmant és George Sanders színészeket Roberto Rossellini: Olaszországi utazások című filmjének forgatásán.     
A lenyűgöző svájci és francia síparadicsomokat bemutató színes képeiről az emberek háború utáni felszabadultsága és életöröme sugárzik, a deauville-i lóversenypályán készült képriportja bámulatosan tükrözi a társadalmi osztályok keveredését, míg a Biarritz-ban – a strandokról, az éjszakai életről – készült felvételei a hagyományos népi kultúra színes forgatagát tárják a világ elé.

A Capa in Color kiállításon a világhírű fotográfus több mint száz színes képe – valamint magazinok és kísérőlevelek – látható, többségükkel először a Capa Központban találkozhat a közönség!

A kiállítás kurátora: Cynthia Young, az ICP kurátora (Robert Capa Archívum)

A Capa in Color című kiállítást az International Center of Photography (ICP) szervezte, megvalósulását az ICP kiállításokért felelős testülete tette lehetővé, New York város Kulturális ügyekért felelős bizottságának és a Városi Közgyűlésnek anyagi támogatásával.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága