Norvég iparművészek munkáiból nyílt kiállítás

Beszámoló: | 2012-02-28 21:31:04

A Budapest Galériában látható "Konstrukció és Paradigma" kiállítás valójában két kiállítás együttes installációja.

Siri Ellen Sletner nagykövetasszony megnyitó beszédéből megtudtuk, hogy a Budapest Galériában látható Konstrukció és Pradigma kiállítás valójában két kiállítás együttes installációja. 

A norvég kortárs képzőművészet kiemelkedő, elismert művészei és ígéretes, fiatal tehetségek munkái mutatják be, hogy mennyire közel állnak a norvégok a természethez és mennyire tisztelik azt.  
Még ha a designban és a kifejezésmódban rendkívül nagy eltérések vannak, a közös vonás egyértelműen felismerhető: a norvég művészek mindannyian tisztelik az anyagot és kiváló készséggel örökítik át a különböző technikákat.

Az utazó kiállítás célja, hogy világszerte megismertesse Norvégia kortárs művészetét és felhívja a figyelmet a norvég iparművészeti és kézműves termékek kínálatára.

Zsigmond Attilától, a Budapes Galéria igazgatójától - aki hosszasan idézte a kurátor szavait - megtudhattuk, hogy a kurátor olyan művészeket választott, akik eltérő módokon közelítik meg a  konstrukció elvét, elsősorban fa és textil vonatkozásában. A közös bennük az, hogy sajátos vizuális kifejezésmódjuk számára egyedi formai és strukturális alapot hoztak létre.

A galéria egyik részében látható kiállítás, amely a Konstrukció nevet viseli egyúttal a kurátori koncepció alapja is. A Konstrukciót 2008-ban mutatták be először Norvégia északi részén és azóta beutazta az egész világot.

A kiállítás ezen részén szereplő művészek a konstrukció elvét különböző, saját egyéni kifejezésmódjukon közelítik meg. A kiállítók mindannyian az iparművészet hagyományaira építenek, de amíg néhányuknál erős tradicionális hatás érvényesül, addig mások sokkal experimentálisabbak.

A galéria  másik részében a Paradigma című kiállítás tekinthető meg, amely 18 norvég művész üveg, kerámia és fém alkotásait mutatja be. Először tavaly láthatta a közönség Horvátországban, s az idei magyarországi bemutatást követően több európai galériában is bemutatásra kerül.  
A kiállító művészek az anyagok és technikák ismeretét ugyanúgy alkalmazzák, mint a tartalmat és a jelentést. Más szóval, továbbviszik a technikai fejlesztés azon hagyományát, amely az új létrehozására és a kísérletezésre helyezi a hangsúlyt.

A Paradigma koncepció egy probléma megoldásának ideáját járja körül, egy megoldás, amelyet hasonló problémák megoldásának modelljeként fogadnak el, és következetesen normatívának tekintenek. A sorozat darabjai meg kívánják őrizni szobor jellegüket, miközben ezt ötvözik a funkcionalitás és a hasznosság aspektusával. 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Budapest Kiállítóterem
1056 Budapest; Szabadsajtó út 5

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága