Nőnapi kiállítás - Nők, portrék, pongyolák

Beszámoló: | 2013-02-27 12:51:04

Szigethy Anna képzőművész fotósorozatokat, installációkat és rövid videókat bemutató kiállításának kiindulási pontja a női portré: négy atipikus felvétel készült nőkről a művész élethelyein, Budapesten és Berlinben. A kiállított munkákban meghatározó a városi élettér, ami megadja azt a történelmi, szociológiai keretet, ami tovább árnyalja a bemutatásra kerülő alakok személyéről alkotott képet...

A szereplőket nagyban befolyásolja környezetük: ekörül forog mindegyik mű, miközben egyszerűen beszélnek az életükről a kettévágott Berlinben (Gudrun), megmutatják intim közegüket (Sophie Müller arcképe) vagy mesélnek Budapestre költözésükről, arról, hogyan fogadta be őket a város, milyen képeket kapcsolnak kedvenc helyeikhez (Edit képei).

A kiállításnak a múzeum Oratóriumában megrendezett részében látható többek között a Nők, pongyolák (2013) című, 25 felöltöztetett szabóbabából álló névadó installációja: egy vidám női hadsereg, egy tömegben a mozdulatlan babák a nejlonruhákkal, ahol csak a riasztó műanyag szövet az azonos. Az installációhoz tartozik egy azonos című videó is, a Kertes házak utcája című, 1962-ben készült magyar film néhány részletével. A Városkép, egyszerre (2013) című fotósorozat darabjai kollázsok: jellegzetes kelet-európai városjelenetek fekete-fehérben, amelyek komor hangulatába a korszakra annyira jellemző színes nejlonpongyolák durván beavatkoznak – kiegészítik azt, felmutatván, hogy a kettő egyszerre létezett.

A tárlat a múzeum állandó, a főváros újkori történetét bemutató kiállításában folytatódik, ahol a képzőművész finom intervenciókkal élt, egy-egy míves tárgyat mai fotóra vagy digitális képkereten bemutatott videóra cserélt ki. Nem provokatívan robbantja szét a kiállítást, hanem kiegészíti azt, hozzátéve a mai verziót az akkori mindennapokhoz. Négy munka látható a történeti kiállításban, összefüggésben az Oratóriumban épített installációkkal. A Gudrun - egy berlini táncosnő története (2012) munkából egy portré szerepel, ami a polgárok arcképcsarnokában jelenik meg. A fővárosi fürdőket bemutató részben látható egy videó a víz tematikájához kapcsolódóan, Kisfiú a plázson (2004-05) címmel, majd az empire vitrinbe a porcelántárgyak közé helyezett Vizespalackok (2001) című fotósorozat. Záró momentumként a budapesti parkok festményei közé egy, az óbudai játszótérről szóló videó került Urban moments / Óbuda – gyerekkori emlékek (2004) címmel.

A kiállítás kurátora Simon Magdolna. A tárlat megtekinthető március 8 – 31-ig keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között, április 1 – 7-ig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Kiscelli Múzeum
1037 Budapest; Kiscelli utca 108.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága