Múzeum Sziget-módra, Sziget múzeum-módra

Beszámoló: | 2016-09-18 20:15:08

Lehet szeretni vagy nem szeretni, a Sziget hazánk és fővárosunk meghatározó jelképe. Az egyhetes fesztivál nem csak koncerteket kínál, hanem számos más, szórakozási és kulturális lehetőségeket is. Én a Múzeumi Negyedben jártam, dolgoztam. Beszámoló következik.

A Sziget Fesztivál Múzeumi Negyedének küldetése lényegében az, hogy vállalkozó kedvű magyarországi múzeumok mutatkozhatnak itt be a (jórészt külföldi) közönségnek. Különböző interaktív feladatokat találnak ki a múzeumok, amelyek egyrészt igazodnak a Sziget átfogó témájához, amely idén a migráció kérdése volt, s emellett saját gyűjteményeikhez, arculatukhoz is ragaszkodnak, s így mutatják be kínálatukat.

Mi lehet a kezdeményezés célja? A múzeumok célja az általuk ápolt tudomány minél szélesebb körű ismerete, s ezt követően annak bemutatása. Mi lehetne jobb alkalom erre, mint a Sziget Fesztivál, ahova minden évben százezrek látogatnak el, hogy kitombolják egy egész év feszültségét a sztárelőadók koncertjein? A szigetlakók két koncert és két fröccs között akár be is térhetnek a tudás templomába, hogy római katonának öltözve harcoljanak, hogy híres festmények segítségével megismerjék még kiforratlan személyiségüket, vagy hogy társasjátékozzanak egy BKV-térképen, miközben azon igyekeznek, hogy bábujukkal minél több múzeumot érintsenek.

Miért jó? Ha valaki elfogadja, hogy ez nem egy klasszikus múzeum, hanem olyan valami, ami a 21. század emberére akar hatást gyakorolni, akkor a kezdeményezés teljesen rendben van. Egy kötetlenebb környezetben igyekszik a múzeum közelebb kerülni saját látogatóihoz (?), akik aztán kapva azon, mennyire jó dolog múzeumba járni, a fesztivál végeztével dörömbölni fognak a múzeumok ajtaján csillapíthatatlan tudásszomjjal. Ez egy nagyon szép dolog lenne, de úgy hiszem, ritkán jön össze. Vagy nem is ez a cél?

Miért érzek kettősséget? A Sziget szempontjából ez egy remek ötlet volt, hogy teret biztosít kapuin belül a kultúrának és a múzeumoknak. A múzeumok szempontjából ez egy olyan lehetőség, amelyet visszautasítani nem szégyen. Nyilvánvaló, hogy nem fog több látogató ellátogatni augusztus hónapban a kitelepülő múzeumokba csak azért, mert ők képviselték magukat hazánk legnagyobb fesztiválján. A Szigeten a fesztiválozók ezer más program közül is válogathatnak, ha nem lenne Múzeumi Negyed, nem sokan hiányolnák. De mégsem tudok csak negatív előjellel beszélni e „múzeumi sátortáborról”. Ez talán abból adódik, hogy hiszem, hogy a Negyedbe látogató fesztiválozók tudják, hol vannak, és hiszem, hogy talán néhányan még el is mennek egy-egy múzeumba, ha találnak szimpatikus programot a múzeumi sátrakban, vagy ha kedvesen elbeszélget velük egy múzeumban dolgozó kolléga. 

Szórakozásnak megfelel a Sziget Múzeumi Negyede, ha ez a cél. A kitelepülő dolgozók, a lehetőséget kapó múzeumi önkéntesek még jól is érezhetik magukat az egész napos tanítás-szórakoztatás után egy-egy esti produkción, de hogy jövőre visszamennek-e, azon még gondolkodni kell. Arányaiban nagyon kevés múzeum vesz részt a Szigeten, de ennek ellenére vidéki múzeummal is találkoztam a kitelepülők között. Ez annak is köszönhető lehet, hogy a Sziget csak korlátozott számú helyet tud biztosítani a kijönni szándékozó múzeumoknak, de ki tudja: talán a múzeumok nagy része meg sem engedheti magának, hogy egy hetes fesztiválon mutogassa magát. Idén az Aquincumi Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a kArton karikatúra és képregény múzeum, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, a Néprajzi Múzeum, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Magyar Nemzeti Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum képviseltette magát hazánk legnevesebb fesztiválján. E 15 múzeum és kiállítóhely számos érdekes programmal várta, s nagy hányaduk úgy hiszem, jövőre is várni fogja az érdeklődőket, a kézműveskedni vágyókat és kíváncsi látogatókat a jövőre 24 éves Sziget Fesztiválon.

Kinek? Aki kilátogat a Szigetre, annak mindenképpen ajánlom, ha másért nem is, hát hogy megtudja, melyik „fontos” múzeumban nem járt még. Ha lenne valaki, aki esetleg csak a Múzeumi Negyed miatt látogatna ki a Szigetre, annak azt mondom, ne tegye. Menjen el helyette a Múzeumok Majálisára, a Múzeumok Éjszakájára, Budapesten és vidéken egyaránt, és szeresse meg a múzeumokat úgy, amilyenek. Sokszor unalmasnak tűnő, magasztos, ám látogatóbarát céllal munkálkodó intézményeknek.

Mikor? 2017. augusztus

Hol? Hajógyári Sziget

Szubjektív pontjaim: 10/6

 

Persze akad azért olyan is, akinek bejött a Sziget!

Öröm volt ezt is látni :) Olvassátok csak:   
http://magyarmuzeumok.hu/elonezet/3530

 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Hirdetések (?)
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága