Művészi Polaroid fényképek a Bazaarban

Beszámoló: | 2012-10-26 22:29:53

Polaroid? Ez az "instant fotózás" nem csak az amatőr fotózással, igazolványkép készítéssel és bűnügyi helyszíneléssel egyenlő. Feltalálása óta számos fotóművész is remekül kihasználta e korszakalkotó eljárás különleges tulajdonságait.  
A találmány 65. évfordulójának tiszteletére rendezett kiállítás Esztergom és Kecskemét után most végre Budapesten is megtekinthető.

A budapesti Bazaar Klub emeletén található Kolta Galéria immáron harmadik alkalommal ad helyet az Esztergomi Fotográfiai Biennálé kiállításának a fővárosban. Polaroid 65 címmel október 26-án nyílt meg a biennálé anyagából válogatott sokszínű fotó kiállítás.

dr. Edwin Herbert Land hatvanöt éve találta fel a Polaroid néven ismert fotózási eljárást. A köztudatba ezzel kapcsolatban főként az a Polaroid gép került be, ami az exponáló gomb elkattintása után rögtön kiadja a jellegzetes kerettel rendelkező fotópapírt, amin néhány másodperc elteltével kirajzolódik a várt fénykép. De létezik és hozzáférhető maga a nyersanyag is, ami ugyanezzel az eljárással professzionális, szebb és részletgazdagabb is tud lenni egy hagyományos fekete-fehér negatívnál - tudtuk Baki Pétertől még  a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum megnyitóján.

A fotósok hamar felismerték a polaroidban rejlő lehetőségeket és használatukkal önálló műfaj született a fotóművészeten belül.

El kell ismerni, hogy kiemelkedő műalkotásokkal örvendezteti meg a nézőket az a kevés magyar fotóművész aki képviselteti magát ebben a műfajban. A kiállításon Török László, Baricz Katalin, Tímár Péter, Balla András és Tóth EGO István fotográfiái mellett számos polaroid művész - összesen 40 alkotó - képe látható a kiállításon, érdemes megnézni! 
 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Bazaar Klub
1074 Budapest, Dohány u. 22–24

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága