Modern képzőművészeti kincsek Hajdúszoboszlón

Beszámoló: | 2011-06-19 13:58:40

Hatalmas, nemzetközileg elismert modern művészeti tárlat fogadja a látogatókat Hajdúszoboszló egy kisebb utcájában.

A Hajdúszoboszlón található Nemzetközi Modern Múzeumot Kádár József képzőművész alapította.  
Kádár József debreceni születésű képzőművész, aki 1939 és 1954 között Hajdúszoboszlón, majd ezután Párizsban élt - ahol Joseph Kadarként vált ismertté elektrografikai (számítógéppel és fénymásolóval készített) műalkotásaival.  
  
Joseph több modern irányzat, számos műfaj és sokféle technika műveit gyüjtötte össze a XX. század elejétől napjainkig.  
A múzeum 4 termében állandó kiállítások láthatók. Festmények, szobrok, kollázsok egyedi és sokszorosított grafikák, elektrografikák (art electro-images), computer-grafikák, mail art post-mail-art, livres objets (könyv-tárgy), recup'art, fotók - szinte minden ami a modern képzőművészetet jelenti.  
  
1996-ban az első alapozó kiállításon mintegy száz művész mutatta be alkotásait. Többek közt olyan nemzetközileg is elismert művészek szerepeltek, mint Le Corbusier, Picasso, Vasarely vagy a hazai modern művészek közül Haraszty István, Keserű Ilona, Schéner Mihály, Rácz György, Szabó László, Tilles Béla és mások.  
  
Az állandó kiállítások mellett a kortársművészek legjelentősebb alkotóinak időszaki kiállításaival is megörvendezteti a látogatókat.  
1997-ben itt kapott helyet a Nemzetközi Kollázs Biennálé, 99-ben a Post-Mail-Art Biennálé, 2000-ben pedig a Változó geometriai formák.  
  
Nemcsak termekben csodálhatjuk a műalkotásokat. A múzeumkertben változatos szoborkiállítások láthatók, sőt nyaranta zenei rendezvények színhelye is.  
  
A múzeumban jelenleg Picasso, Le Corbusier, Braque és Vasarely mellett kortárs magyar geometrikus művészek állandó kiállítása és Rácz György szobrászművész állandó kiállítása is megtekinthető.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Nemzetközi Modern Múzeum
4200 Hajdúszoboszló, Bocskai u. 14.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága