Mészáros Bori eddig nem látott képeket mutat be

Beszámoló: | 2014-01-09 07:19:51

Az Óbudai Kulturális Központ a már korábban is kiállított művek mellett Mészáros Bori utóbbi években, kisgyermekes anyaként készített alkotásait és olyan képeket mutat be, melyek máshol még nem voltak láthatók.  

Mészáros Bori képe minden emberi kapcsolat lényegi konfliktusára és szépségére mutat rá. Két ellentétes nemű, korú, hivatású, kultúrájú, vallású alakot ábrázol: az áldozatos munkát végző ápolónőt és a keleti szerzetest. Hivatását mindkettő, nap, mint nap, fáradhatatlanul végzi, ám hiába tartja tiszteletben a másik gondolkodásmódját, a darázs darázs voltából adódóan repülni akar – az ápolónő célja, hogy az élet megmentésén dolgozzon –, a virág pedig virág voltából adódóan nem tud repülni – a buddhista szerzetes a halálban az élet új, magasabb fokú lehetőségét tanítja. A két ember – férfi és nő, idős és fiatal, európai és keleti – a legjobb szándékkal olyasmit kér egymástól, amit a másik nem tud teljesíteni, különben megszűnne az lenni, aki. S mégis, a kép enyészpontjában, ahol az infúzió és a bot összeér, a fekete ortogonálisok egy fényes ajtó előtt álló kis alak sziluettjében találkoznak.

Mészáros Bori festőművész olajfestményei fotórealista alkotások, melyek egy új-konzervatív szemléletet képviselnek: a több ezer éves, látvány-alapú festészeti hagyományok tiszteletét, a tradicionális festészeti technikák használatát, a valósághűségre törekvő mesterségbeli tudás előtti alázatot. Képeit a festészet hagyományos műfajaiban festi: portrékban, csendéletekben, életkép-jelenetekben és allegóriákban. Művészete életének bensőséges pillanatait megragadva beszél valóságos emberi módon, valóságos emberi közönségnek, valódi emberi kapcsolatokról: barátságról, szerelemről, anyaságról, nőiségről, szakmai tudásról, azaz mindarról, ami egy fiatal festőnőt valóban, reálisan foglalkoztat.

Megnyitó: 2014. január 10. péntek 18h 
A kiállítás-megnyitón a valóság tükrözésének gondolatához kapcsolódó koreográfiát adnak elő a Katlan-csoport kortárs táncosai.

A kiállítás az Óbudai Kulturális Központban (1032 Budapest, San Marco utca 81.) január 24-ig, hétköznapokon 9-16 között ingyenesen látogatható.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Óbudai Kulturális Központ
1032 Budapest, San Marco u. 81.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága