Megnyílt Mladen Stilinović kiállítása - Húzd rá!

Beszámoló: | 2011-05-01 14:25:01

A Ludwig Múzeum retrospektív kiállítása a művész legfontosabb installációit, kollázsait, fényképeit, művészkönyveit és műcsoportjait mutatja be.

Mladen Stilinović budapesti kiállítása április 22-én este nyitotta kapuját. A nagyszabású rendezvényen köszöntőt mondott Mr. Ivan Bandić, Horvátország magyarországi nagykövete; majd Georg Schöllhammer, a Springerin főszerkesztője nyitotta meg a kiállítást igazán humoros és bensőséges beszédével.

Mladen Stilinović1947-ben született Szerbiában,Belgrádban. 1972 óta folyamatosan kiállít. Fontosabb csoportos kiállításai:  
2002:
  In Search of Balkania - Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum, Ausztria  
2003: Blood & Honey-Art in the Balkan - EsslGyűjtemény, Ausztria; In the Gorges of the Balkans- Kunsthalle Fridericianum, Németország 2005: SydneyBiennálé

Mladen Stilinović retrospektív kiállítása az ex-jugoszláv, illetve közép-európai neoavantgárd egyik legjelentősebb alkotójának kiemelkedő életművét kívánja bemutatni. A régióban egyedülálló léptékű tárlat a művész legfontosabb installációit, kollázsait, fényképeit, művészkönyveit és műcsoportjait vonultatja fel.  
  
Mladen Stilinović (1947, Zágráb) a hetvenes években indult közép-európai neoavantgárd művészek egyik legjelentősebb képviselője. Munkáival folyamatosan jelen van a legfontosabb nemzetközi kiállításokon, így például a kasseli documentán vagy az Isztambuli és a Sidney-i Biennálén. Műveivel kisebb egyéni és nagyobb csoportos tárlatok keretében találkozhattunk már Magyarországon is (így a Trafó Galériában, illetve legutóbb a Műcsarnokban, A pult mögött című nemzetközi csoportos kiállításon), de ilyen léptékű retrospektív kiállítást még sem itthon, sem a régióban nem rendeztek ebből a kiemelkedő életműből.  
  
Stilinović szerteágazó munkásságában az ideológiai jeleket és azok társadalmi vonatkozásait vizsgálja. Hatása a kortárs művészek generációinak gondolkodásmódjában mutatkozik meg. AHat Művész Csoportja tagjaként a hetvenes évek óta a legkülönfélébb médiumokon keresztül próbál választ adni olyan kérdésekre, mint hogy megfoszthatók-e a szimbólumok, színek, szlogenek politikai és művészeti kontextusuktól vagy miként helyezhetők át másikba. Művei az irónia, a paradoxon és a manipuláció eszközeivel kritizálják a politikai nyelvhasználatot, a művészet intézményi hierarchiáját, illetve a pénz és a munka szerepét a társadalomban.  
  
A Ludwig Múzeum retrospektív kiállítása a művész legfontosabb installációit, kollázsait, fényképeit, művészkönyveit és műcsoportjait mutatja be. A kiállítás kurátora Branka Stipančič, koordinátora Székely Katalin.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága