Magyar és cigány mítoszok keretezve, rímekbe szedve

Beszámoló: | 2013-02-08 08:55:44

A történelem írásos emlékei most csodálatos képekben elevenednek meg az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Egy kiállítás keretében Balázs János költő és festőművész életművével ismerkedhetnek meg a könyvtárba látogatók, aki művészetében a magyarság és cigányság történetét is feldolgozta sok egyéb témakör mellett.

Az immár fél évszázados múltra visszatekintő Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) országos feladatkörű, nyilvános világirodalmi és nyelvtudományi szakkönyvtár. Az intézmény könyvgyűjteményét folyóirat- és zenei gyűjtemény, nyelvtanulási és gyakorlási lehetőséget kínáló nyelvstúdió, valamint elektronikus adathordozókra épülő adatbázisok sora egészíti ki, mint például az egyedinek tekinthető nemzetiségi vagy műfordítás adatbázis. Az OIK a magyarországi nemzetiségi könyvtárak koordinációs központja. A nemzetiségekkel kapcsolatos munkájával a kisebbségeket anyanyelvük, kultúrájuk megőrzésére és újabb anyanyelvű dokumentumok létrehozására igyekszik ösztönözni, a többségnek pedig igyekszik minél teljesebben bemutatni a kisebbségek kulturális értékeit, nyelvi sokszínűségüket, s hogy ez milyen módón gazdagítja a nemzeti kultúrát. Minden évben több rendezvénynek és kiállításnak is helyszínt biztosít az OIK műemlék jellegű épülete. Ezt az évadot kiállítások tekintetében Balázs János festőművész egyedülálló tárlata nyitotta.

Balázs János cigány festőművész és költő egyedülálló jelensége a magyar és a nemzetközi festészetnek, aki különleges, utánozhatatlan festői nyelvet dolgozott ki. A történelem, a magyar és a cigány nép sorsa, mítoszai jelennek meg verseiben és öntenek formát a képi megformálásban. 
Aktív alkotó korszaka csupán 8 esztendő. Költészete és festészete egyaránt fontos a magyar és a cigány kultúra számára. Úgy festett, mint egy gyermeknek megmaradt felnőtt - így tudta látni és láttatni a világot, fantasztikus színekkel, állatokkal, tájakkal és emberekkel. 4 év után alkotásaiból újabb kiállítást rendezni Budapesten méltán tarthat igényt a széleskörű érdeklődésre. A Nógrád Megyei Történeti Múzeum anyagából és segítségével összeállított időszaki kiállítás segítheti a cigányság társadalmi elfogadottságának kiteljesedését.

Balázs János 1905. november 27-én született Alsókubinban s 1977. március 18-án hunyt el Salgótarjánban. Felvidéki muzsikus cigánycsaládjával öt éves korától élt Salgótarjánban. Autodidaktaként alakította ki sajátos, semmihez sem hasonlítható képi és gondolati világát. Bár már gyermekkorában megérintette őt a festés, a rajzolás varázsa, képzőművészettel és írással kizárólagosan idős korától kezdett el foglalkozni. Művészetének egyéni mitológiából táplálkozó formanyelvét semmiképpen sem tekinthetjük naívnak, inkább a bennünket körülvevő világ rendkívül sajátos megközelítésének. Festészetének jelentőségével egyenértékű lírája és önvallomásos prózája.

Megkíséreljük az alkotó gazdag, sokrétű munkásságának minél szélesebb körét megmutatni a látogatók számára. A képzőművészeti anyagban helyet kaptak a művészt körülvevő tárgyakat ábrázoló vízfestményeken túl az otthon, a Pécskő utcai cigánytelep megörökítései mellett Balázs János szürreális, látomásos festményei, gazdag szimbólumvilága. 
Hasonlóképpen, a kéziratanyagból is aszerint válogattunk, hogy minél szélesebb képet nyújthassunk az érdeklődő számára a művész írásaiból, törekedve, hogy a kézírással készült (tehát nem az egyébként saját kézzel gépelt) lapokat mutassuk be az érdeklődőknek.

A kiállítás megtekinthető a január 16-ától március 14-éig a könyvtár nyitvatartási idejében. 
Tárlatlátogatásra középiskolás csoportokat szeretettel várunk.

 

A Balázs János életmű kiállítás a Dornyay Béla Múzeum és az NKA támogatásával jött létre.
   
További információ: 
Zupán Veronika

 

 

 

 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Országos Idegennyelvű Könyvtár
1056 Budapest, Molnár u. 11.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága