Kultúr-körséta Kőszegen múzeumbérlettel... 1. rész - A Patikamúzeum

Beszámoló: | 2013-08-25 17:39:37

Arany Egyszarvú Patikamúzeum tematikusan négy részre osztott anyaga a szerzetesi és polgári patika emlékeit mutatja be. A gyógynövényes kert, a drogpadlás, a két kiállítóterem és az officina terem kiállításain orvos- és gyógysszertörténeti kiállításokat láthatunk.

Arany Egyszarvú Patikamúzeum négy részre osztott tematikus anyaga a szerzetesi és polgári patika emlékeit mutatja be. A gyógynövényes kert, a drogpadlás, a két kiállítóterem és az officina terem kiállításain orvos- és gyógyszertörténeti kiállításokat láthatunk. 

A múzeumi épület belső kertjébe lépve egy gyógynövényes kert fogadja a látogatókat, ahol a  XVIII. században gyógynövényként – az akkori elnevezés szerint drogként – ismert és használt növényeket termesztenek. Közülük többet ma is alternatív gyógymódként használnak és drogériákban, patikákban szerezhetők be. Egy részük viszont manapság inkább fűszernövényként használatos és bármelyik boltban megvásárolható. A gyógynövényes kertben nevelt növényeket egy részét leszedik, és további sorsukat a drogpadláson mutatják be.

A drogpadlás a gyógynövények feldolgozására: szárítására és rendszerezésére kialakított padláshelység. A szárítási folyamat egyes lépéseit itt pontosan úgy követhetjük nyomon, ahogy egykor végezték. Maga a szárítás szállítóhordókban, illetve egy hűen rekonstruált szárítópolcozaton történik. A már teljesen kiszáradt növények feliratozott ládafiákba kerülnek, amelyek többsége a szárítópolcozat alján kaptak helyet. Végül a szükséges mennyiséget különféle üvegcsékbe és dobozokba adagolva kerültek le a patika polcaira és onnan tovább a vásárlókhoz.

A múzeum alsó szintjén két kiállítóteremben patikatörténeti és gyógyszerészet-történeti gyűjteményeket tekinthetünk meg. Az első kiállítóteremben patikáinak bejárata fölött elhelyezkedő domborművek, éjjeli szolgálat csengője láthatók; felidézve a XIX-XX. századforduló utcaképét. A második kiállítóterem egyik oldalán a kornak megfelelő csoportosításban állati, ásványi és növényi eredetű gyógyszeralapanyagok láthatók. A másik oldalon patikaedények, gyógyszerkészítő patikus eszközök és a gyógyszerek kiadására használt tárolók kerültek bemutatásra, és érdekességként a korból fennmaradt gyógyszerek és gyógyászati cikkek csomagolásaiból szemezgethetünk.

A utolsó és egyben leglátványosabb terem a korhűen kialakított patika-üzlethelység – az officina. A helységben egy Európa szerte híres, a jezsuita fráterek által faragott, jelenleg tökéletes állapotú officinabútort és egyéb kellékeket berendezési tárgyakat láthatunk, amelyek így együttesen a kornak megfelelő patikát tárnak elénk.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Arany Egyszarvú Patikamúzeum
9730 Kőszeg, Jurisics Miklós tér 11.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága