Kitátotta száját a kultúr-bálna, hogy magába szívja a kortárs képzőművészetet

Beszámoló: | 2013-11-07 08:27:47

A Bálna-Budapest november 8-án végre megnyitja kapuit és több napos kulturális programsorozattal várja a látogatókat. A bálna gyomrába költöző Új Budapest Galéria neves hazai kortárs képzőművészek bemutatásával ünnepli az új helyszín birtokbavételét.

A főváros egyik legnagyobb nonprofit galériája a 760 nm területén közel 60 művész alkotásait mutatja be a nagyszabású Budapesti merítés című kiállításon múzeumpedagógiai programok kíséretében.
 
A Budapest Galéria két kiállító helyisége ‒ a Budapest Galéria Kiállítóháza Óbudán és a Szabad sajtó úti  Budapest Kiállítóterem ‒ közel négy évtizede a hazai képzőművészet meghatározó helyszíne. A Szabad sajtó úti galéria talál ősztől új otthonra a Bálna Közraktár II. emeletén. Az Új Budapest Galéria ‒ 960 négyzetméteres összterületéből ‒ mintegy 760 négyzetméteres kiállítóterével Budapest egyik legnagyobb nonprofit galériája és belsőépítészeti szempontból az egyik legkorszerűbb művészeti intézmény lesz. Az új galéria változatos terei, nagy osztatlan és kisebb, rugalmasan alakítható helyiségei és kiállítás-technikai felszereltsége révén a főváros meghatározó kulturális központjaként működik majd, míg a Lajos utcai Budapest Galéria Kiállítóháza továbbra is a magyar kortárs művészetet bemutató kisebb tárlatoknak ad helyet. 
 
Az Új Budapest Galéria programja kiemelkedő hazai és nemzetközi életművek, művészcsoportok bemutatásával elsősorban a kortárs művészetre fókuszál, de 20. századi modern alkotásokból is rendez kiállításokat. Az Új Budapest Galéria olyan műtárgykölcsönzési feltételeknek is megfelel, melyek nagyszabású nemzetközi kiállítások megrendezését teszik lehetővé. Az intézmény szeretne bekapcsolódni az európai kulturális életbe, és ezért ‒ elsősorban a Duna-menti országokkal együttműködés eredményeként ‒, Közép-Kelet Európa új kulturális központja lehet. Kiállításai egy részét meghívott kurátorokkal együttműködésben szeretné létrehozni.
 
A Budapesti merítés a Budapest Galéria és a Fővárosi Képtár kortárs kiállításainak és a város kortárs képzőművészetének keresztmetszetét adja; a művészek minden generációját és műfaját ‒ a festészetet, a szobrászatot, és a médiaművészetet ‒ egyaránt képviseli.
 
A kiállítás 2013. november 8-án már megtekinthető ‒ egy időben a Bálna megnyitásával ‒ és 2014. március 2-ig tart nyitva. A háromnapos Bálna megnyitó alkalmából a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai program lesz az Új Budapest Galériában: november 9-én szombaton 15:30‒18:00-ig, valamint november 10-én 10:00‒12:30-ig, címe: Takács Szilvia: Hordozható és festhető házak és fák.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Új Budapest Galéria
1093 Budapest, Fővám tér 11-12., (Bálna)

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága