Kieselbach Galéria kiállítása és a Tavaszi Képaukció

Beszámoló: | 2014-05-17 11:32:41

Előkerült a 70 éve kettévágott Mészöly-festmény hiányzó jobb oldala. 1936 után újra esély nyílik a kép teljes bemutatására.

A Kieselbach Galéria tavaszi képaukciójának anyaga 2014. május 17. és június 4. között látható a galériában, minden nap 10-18 óráig.
Az aukcióra a Mariott hotelben kerül sor, 2014. június 5-én, este 6 órától.
 
Fauve főmű a párizsi Musée d'Orsay kiállításáról. Hátoldalán a frissen felfedezett, 100 éve nem látott Tihanyi Lajos-portré
 
Az aukciós anyag egyik kiemelkedő darabja, Ziffer Sándor Nagybányai táj boglyákkal című képe (becsérték: 45-70 millió Ft) a magyar fauve festészet egyik csúcsa: az elmúlt években a korszakkal foglalkozó kiállítások mindegyikén fő helyen szerepelt. Az 1908-ban készült festmény alig pár hónapja tért haza a párizsi Musée d'Orsay nagy sikerű, 160 ezer látogatót vonzó kiállításáról, mely minden eddiginél magasabb színvonalon, a legszűkebb válogatásban mutatta be a hazai modern törekvéseket. Az Allegro Barbaro című tárlat a magyar modern festészet eddigi legnagyobb nemzetközi szenzációja volt, ahol elsőként láthatták a nézők Ziffer sokszor kiállított tájképének frissen felfedezett, közel egy évszázadon keresztül egy vékony festékréteggel eltakart hátoldalát. A Nagybányai táj boglyákkal című kép aukcióra kerülése most arra is lehetőséget ad, hogy a hazai közönség végre megtekinthesse a Tihanyi Lajost ábrázoló, kitűnő kvalitású barátságportrét, a festőről készült legkorábbi ismert arcképet.
 
Ziffer műve mellett a magyar fauve festészetet képviseli még Czigány Dezső (becsérték: 18-30 millió Ft) és Bornemisza Géza (becsérték: 18-32 millió Ft) egy-egy tájképe. Utóbbi alkotás érdekessége, hogy a Kieselbach Galéria tavalyi aukcióján szereplő, rendkívüli sikert arató párdarabja, a Kilátás a hegyre oldottabb festői megfogalmazása mellett e most bemutatott, Falusi tájkép című kompozíció konstruktívabb megoldásaival lepi meg a nézőt.
 
Vaszary 80 éve nem látott, külföldről hazatért képe, mely haláláig a világhírű műgyűjtő, Nemes Marcell birtokában volt.
 
Az aukción felvonuló nyolc Vaszary-festmény között két népszerű tengerparti jelenetet is találunk, közülük a Strand Portorose-ban (becsérték: 30-50 millió Ft) nem csupán kvalitása és kiemelkedő mérete miatt érdemel külön említést: 1929-ben ez a mű képviselte Vaszary művészetét a barcelonai világkiállításon. A közelmúltban külföldről hazakerült, Siófoki sétányon (becsérték: 4,5-6,5 millió Ft) című alkotás előtörténete szintén különleges izgalmakat tartogat: ez a delikát festőiségű kép egykor a legendás magyar műgyűjtő, Nemes Marcell remekművekben bővelkedő kollekcióját
gazdagította.
 
 
 
500 év történelem – arisztokraták,háborúk, ünnepelt és kivégzett hősök
 
 
 
Vaszary egykori tanítványa, gróf Batthyány Gyula egy szokatlanul nagy méretű, számtalan figurát mozgató főművel szerepel az aukción.
 
A Nádasdy-család, és ezzel együtt Magyarország elmúlt fél évezredes történetét, városok, hősök, diadalok és kudarcok sorát megidéző festmény (becsérték: 15-30 millió Ft) igazi kuriózum: az életműben csak a Magyar Nemzeti Galéria két Batthyányképe, a Széchenyi apoteózisa és az Ezer év küzdelme hasonlítható hozzá.
 
 
Múzeumi rangú alkotás, mely a magángyűjtők mellett a közintézmények érdeklődésére is számot tart.
 
 
 
Előkerült a 70 éve kettévágott Mészöly-festmény hiányzó jobb oldala. 1936 után újra esély nyílik a kép teljes bemutatására.
 
Egy szokatlanul nagy méretű mű is szerepel az aukción Mészöly Géza, a legszebben festő 19. századi magyar művész életművéből. A kép különlegessége nem csupán reprezentatív jellegében és festői szépségében rejlik: váratlan előkerülése egy sok évtizedes talány végleges megoldásához is
hozzájárul.
 
A két lovast táji környezetben ábrázoló kompozíció ugyanis egy jól ismert, sokszor kiállított és reprodukált Mészöly-kép, a Rőzseszedők hiányzó párdarabja, mellyel egykor egyetlen kompozíciót alkotott. A legalább 70 évvel ezelőtt, feltehetően egy örökösödési vita miatt félbevágott, egészben utoljára 1936-ban látott mű két darabban, egymástól elszakadva, de tökéletes állapotban vészelte át a történelem viharait. Most esély nyílik a nagy találkozásra. A gróf Zichy Jenőt, a híres vadászt, írót, politikust és világutazót ábrázoló Lovasok a folyóparton című kép végre újra teljessé válhat.
 
A bécsi kávéház teraszán arannyal és tussal festett avantgárd főmű. Ajándék Kassáknak, mely megmenekült a bombák elől.
 
Igazi gyűjtői csemegét jelent Bernáth Aurél Graphik-mappája 1922-ből (becsérték 12-24 millió Ft), melynek aukcióra kerülése önmagában is különleges alkalom. A festő korai, avantgárd periódusából származó alkotásai ugyanis a műterem világháborús bombatalálata miatt szinte kivétel nélkül elpusztultak. A most felbukkant példány nem csupán azért érdemel kiemelt figyelmet, mert valamennyi lapja és eredeti borítója is tökéletes állapotban maradt fenn, de a művész dedikációja és ismert előtörténete bizonyítja, hogy ezt a sorozatot Bernáth egykor Kassák Lajosnak és feleségének, Simon Jolánnak ajándékozta. Bernáth Graphik-mappája a magyar modernizmus azon fejezetét képviseli, amelyet a jelentős nemzeközi múzeumok évtizedek óta a legnagyobb érdeklődéssel figyelnek és gyűjtőkörök fókuszában tartanak.
 
A 20. századi magyar festészet legritkább kincsei. A festő, aki az 50-es években egy maga ásta gödörbe vonult a külvilág elől
– Veszelszky Béla képei egy baráti gyűjteményből
 
Különleges ritkaságnak számít Veszelszky Béla műveinek felbukkanása. Kunszt György építész, filozófus, tanár, Hamvas Béla és Szabó Lajos egykori tanítványa gyűjteményéből nem kevesebb, mint öt festmény kerül most aukcióra ebből a koncentrált, rendkívül kevés alkotást számláló életműből: egyetlen alkalommal annyi, ahány összesen a rendszerváltás után árverésen szerepelt. A Kunszt-gyűjteményből még hat delikát Bálint Endre kép bővíti a kollekciót.
 
A kiemelt alkotások mellett többek között Perlrott (2 alkotás), Scheiber (5 alkotás), Paál László, Moholy, Kernstok (2 alkotás), Rippl-Rónai (8 alkotás), Czóbel Béla (3 alkotás), Márffy (5 alkotás), Szőnyi (3 alkotás) és Iványi (4 alkotás) művei, összesen 207 alkotás és 625 990 000-1 027 400 000
Ft becsérték jelzi, hogy a Kieselbach Galéria ez alkalommal is erős aukcióval képviselteti magát a tavaszi szezonban.
 
 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Kieselbach Galéria
1055 Budapest, Szent István krt. 5.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága