Kiáltványok a szabadságról

Külföldi ajánló: | 2013-09-04 11:00:00

Kemény Judit életmű-kiállítása szeptembertől látható Rómában, az olasz-magyar kulturális évad keretében. A politikai okokból elszigeteltségre kényszerülő művész alkotásai a hozzá legközelebb álló modern olasz képzőművészek szobraival együtt láthatók.

A Magyar–Olasz Kulturális Évad keretében 2013. szeptember 12-től a Római Magyar Akadémia épületében Kemény Judit (1918–2009) képzőművész életművével ismerkedhet az olasz közönség. A kiállításon helyet kaptak a művésznő alkotásaihoz legközelebb álló modern olasz szobrászok – Luciano Minguzzi, Carmelo Cappello, Nino Franchina – szobrai is.

Az életmű-kiállítás a Kiáltványok a szabadságról címet kapta, mivel Kemény Judit művészi gondolkodásának középpontjában a szabadság állt: azzal foglalkozott, hogyan lehet az 1948 utáni Közép-Európa elzárt világában művészként alkotni, és mi az értelmiség feladata. A kiállítást kísérő katalógus bemutatja, hogy az autonóm gondolkodású alkotó hogyan kényszerült elszigeteltségbe politikai és művészi hitvallása következtében, és hogyan volt képes mégis jelentőset létrehozni.

A hazai közönség 2012-ben ismerhette meg Kemény Judit művészetét, az akkori kiállítás és Bretus Imre monográfiájának megjelenése hatására termékeny vita bontakozott ki a hazai művészeti életben. Most a római közönség november 13-ig tekintheti meg a kiállítást.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Római Magyar Akadémia
186 Róma Via Giulia 1.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága