Kattan, csattan, összeköt Kincsek és történetek a fényképészet, az írógépek és a hidak világáról

Beszámoló: | 2016-05-26 12:40:18

Ingyenes programok vasárnap a Műszaki Tanulmánytárban

2016. május 29., vasárnap

 

Program:
10.30-11.00 Petzvaltól a polaroidig - Kovács Ottó muzeológus tárlatvezetése a Fényrögzítés eszközeinek gyűjteményében. (Érdeklődés esetén megismételhető.)
Hogyan készültek a családi fotók száz éve? Milyen eszközökön keresztül jutottunk el napjaink digitális technológiájáig? A vezetés során olyan világhírű magyar fejlesztéseket is megtekinthetnek a látogatók, melyek jelentősen hozzájárultak a fényrögzítés eszközeinek fejlődéséhez – ezzel könnyebbé és gyorsabbá téve a családi élmények megörökítését.
 
11.00-11.30 Ütőképes gépek, avagy Kempelen Farkastól a Névtelen írógépig - Fekete Zsolt muzeológus tárlatvezetése az Irodagép-történeti kiállításban. (Érdeklődés esetén megismételhető.)
Hogyan gyorsult a világgal együtt az írás? Hogyan változtak meg közben a dolgos hétköznapok? A tárlatvezetés során az írástörténet első billentyűs korszakából emelünk ki régebbi és újabb, fekete és piros, hangos és halkabb, latin betűs és Braille írógépeket.
 
13:30 – 14.00 Egyszervolt Duna-hidak - Domonkos Csaba muzeológus előadása
Híd a Parlamentnél? El tudod képzelni Budapestet teljesen más hidakkal? Az előadás az egykori város, a Duna-part és a közlekedés mindennapjaiba vezet vissza.
 
Folyamatos program:
10.00-13:00 Az írás világa. Írás a világban - Írástörténeti program a múzeumpedagógiai műhelyben.
Megismerjük és ki is próbáljuk régi és újabb korok íróeszközeit, alkotunk, írunk, üzeneteket hagyunk.
Írni? Olvasni? Ki ne tudná, mit jelent. De azt tudjátok-e, hogyan alakultak ki azok a betűk, amiket használunk. ... Jól gondoljátok, hosszú évezredek alatt kristályosodtak ki a mai írások. De azt hallottátok-e, hogy a latin betűk a görög abc átalakításával formálódtak? A görögök viszont a föníciaitól tanulták el a betűvetés tudományát, és szabták saját nyelvükre. A föníciaiak meg az egyiptomiaktól lesték el. Egyszerűsítettek a hieroglifákon, így alakították ki saját írásrendszerüket. Ezzel máris eljutottunk a fáraók korába, ahol a hieroglifákkal egyszerre írtak, és díszítettek. A képi jelek megformálásának gondos munkáját azonban néha pecsételéssel helyettesítették, így jelölve meg a tulajdonukat, hitelesítve vagy éppen minősítve a dolgokat. A családi napon, ebbe a tudományba tekintünk bele, magunk is írva és pecsételve a hieroglifákat.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Műszaki Tanulmánytár
1117 Budapest XI. ker. Prielle Kornélia u. 10.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága