Iszlám műtárgyak az Iparművészeti új állandó kiállításán

Beszámoló: | 2013-07-08 18:00:00

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének mintegy 80 darab iszlám vonatkozású műtárgyát, köztük szőnyegeket, dísznyergeket és fegyvereket tekinthetnek meg az érdeklődők keddtől a múzeum új állandó kiállításán Budapesten. A kiállított textilek, fémtárgyak és kerámiák származása Marokkótól Iránon át a Kaukázus térségéig terjed, keletkezésük a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át.

A tárlat a múzeum második emeleti kupolatermében kapott helyet az épület tervezett rekonstrukciójáig. A felújítás után nagyjából hatszoros alapterületen, mintegy 1200 négyzetméteren, több más tárgyegyüttessel bővülve nyílik meg újra a kiállítás az erre a célra kialakítandó, úgynevezett "Iszlám-szárnyban" - mondta el Takács Imre, az intézmény főigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójának tervanyagát már benyújtották engedélyeztetésre. A tervek szerint az építkezés a jövő év első felében kezdődhet és várhatóan 2016-ig tart. Ameddig az épület állapota nem teszi lehetővé nagy állandókiállítások felépítését, addig kisebb területeken, reprezentatív keresztmetszet-válogatásokban tudják megmutatni a múzeum gyűjteményének egyedülálló darabjait - hangsúlyozta a főigazgató.

A kiállításon textilek, fémtárgyak és kerámiák láthatók, amelyek a többi közt Marokkóból, Iránból vagy a Kaukázus térségéből származnak. A tárgyak keletkezése a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át. A gyűjtemény legjelentősebb részét azok a színes szőnyegek, drágakövekkel díszített dísznyergek és ceremoniális fegyverek alkotják, amelyek főként kereskedelem és ajándékozás révén a 16-17. századi Oszmán-török birodalom területéről kerültek Magyarországra. 
    A tárlat egyik különleges darabja az a 16. századi perzsa falikárpit, amely figuratív és narratív motívumokat tartalmaz. A textilre készült miniatúra valószínűleg a Szafavida uralkodóházhoz tartozó I. Tahmasp sahot örökítette meg díszes trónján, népes udvara körében - mondta el Szántó Iván művészettörténész. Az alkotás a 17. század eleje óta a fraknói Esterházy-kincstár anyagához tartozott.

Pásztor Emese kurátor felhívta a figyelmet például a Holbein-szőnyegre, amelyet vörös alapszíne tesz ritkává. Kiemelte: a műtárgy az 1872-ben alapított múzeum első vásárlásai közé tartozik. Emellett a tárlaton láthatók az Esterházy-gyűjtemény egyes darabjai, dísznyergek, díszkengyelek és fegyverek, amelyek főként diplomáciai ajándékok formájában kerültek a kincstárba. 

A tárlat végén egy kaukázusi lótakarót tekinthet meg a közönség, valamint olyan jelzésszerűen bemutatott darabokat, amelyek restaurálásra várnak.

Forrás: MTI 
MTI Fotó: Kovács Tamás

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Iparművészeti Múzeum
1091 Budapest, IX. kerület, Üllői út 33-37.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága