Isteni tehetség szikh szívvel, és magyar mentalitással – Amrita Sher-Gil a Bengáli Reneszánsz királynője

Ajánló: | 2013-08-05 11:32:11

Nem mindennapi családi gyökerek, izgalmas személyiség, forrongó, izzó élni és alkotni vágyás, fájón rövid élet, tehetség és szépség, melyek megbabonáznak. Balatonfüred reformkori központjának legszebb épületében látható tárlat egy nagyon különleges magyar-indiai festőművésznő életútját és alkotói pályáját mutatja be az érdeklődőknek számos festmény és archív fotók segítségével.

Nemcsak a hűsítő hullámok miatt érdemes a Balaton-parti városba időzni, de a Vaszary Villa legújabb, Amrita Sher-Gil és Magyarország című rendkívül különleges kiállítása miatt is, melynek tematikája a száz éve született festőnő és hazánk kapcsolatára épül. A szeptember elsejéig látogatható négy szekcióból álló tárlat első részében a művésznő családját, gyermekkorát, és művészi kiteljesedését ismerhetjük meg be Amrita nagybátyjának, Baktay Ervin hagyatékából származó fotográfiák tükrében. Megelevenedik a budapesti, dunaharaszti, zebegényi évek idillje, a pezsgő párizsi École des Beaux-Arts-ban töltött tanulóévek, valamint az ünnepelt festőművész indiai időszaka is.

Az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Gyűjteményének pazar miniatúra-, ékszer- és szárigyűjteménye mellett, több indiai közgyűjteményből és számos hazai magángyűjteményből érkezett alkotás révén bontakozik ki tragikusan rövid alkotói periódusa, mely India legelismertebb művészei közé emelte. Ő volt a legfiatalabb és egyben az első ázsiai festő, aki 1933-ban elnyerte Párizsi Szalon (Grand Salon Paris) Aranyérmét.

Rövid és hihetetlen intenzív pályafutása, erőteljes nemi kisugárzása és aktív társadalmi szerepvállalása miatt India magyar Frida Kahlo-jának is emlegetett alkotó nem mindennapi szülők gyermeke. Személyiségének hullámzó és színes voltát (melyet festményein is nyomon követhetünk) tőlük örökölte. Édesanyja, Gottesmann Marie-Antoinette operaénekesi karrierje után Bamba Sutherland hercegnő kísérőjeként találkozott későbbi férjével, Umrao Singh Sher-Gil Majithia pandzsabi arisztokrata fotográfussal, akitől két gyermeke született. Amrita 1938-ban hozzáment unokatestvéréhez Egan Viktorhoz, akivel Indiába költöztek és a kalkuttai iskolához kapcsolódva alkotta meg mára világhírűvé vált festményeit. Számos (női és férfi) szeretője mellett hű maradt férjéhez, akit legjobb barátjának tartott. 1941-ben, néhány nappal a Lahore-ban megrendezett első nagyszabású kiállítása megnyitója előtt hirtelen rosszul lett és elhunyt.

Videó/Fotók - Forrás: Amrita Sher-Gil -- Tablókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén | Magyar Művészeti Akadémia, YouTube

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Vaszary Villa Galéria
8230 Balatonfüred, Honvéd u. 2.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága