Házon kívül – kiállítás az Inda Galériában

Beszámoló: | 2015-02-16 13:06:08

Az Inda Galériában szinte már hagyomány, hogy évről évre fiatal, pályakezdő művészeket mutat be év eleji kiállításán. Ezúttal február 11-én három olyan művészre esett a választás, akik az Amadeus Alapítvány Alkotóházában dolgoznak, a pár éve sikeresen működő rezidencia programjában vesznek részt, ám ezúttal a „házon kívül” mutatkoznak be a nagyérdemű közönségnek..

Gwizdala Dáriusz, Szakál Éva és Tettamanti Ádám, különböző stratégiákkal indul neki a művészlétnek, de talán abban közösek céljaik, hogy a hagyományos műfajok megújítására, feloldására, határainak tágítására tesznek figyelemre méltó kísérleteket.

A kiállítást Cséka György esztéta nyitotta meg a barátok, művésztársak és az érdeklődők nagyszámú jelenlétében.

A kurátor: Muladi Brigitta művészettörténész, galériavezető volt.

Néhány szó az alkotókról.

Gwizdala Dáriusz – amellett, hogy aktuálisan klasszikus Thonet székek és fogasok színesre festett darabjaiból készít objekteket, s werkfilm jellegű videókkal együtt állítja ki – a digitális grafikát is alapjaiban formálja át a saját elképzelései szerint. Ezúttal egy rajtaütésszerű szociológiai felmérés lerajzolt eredményét, műanyaglemezekre nyomtatott 10 színes printet mutat be barátai táskájának kiborított tartalmáról, amik mint egy különös személyiségrajz és pillanatnyi vagyonindex jelennek meg.

Szakál Éva már nem kérdez rá a geometrikus, absztrakt vagy ábrázoló festészet mibenlétére, tiszta problémáira, hanem egy felületen belül is természetes eleganciával keveri a módszereket, s ötvözi a color fieldet a realizmussal, a digitálisan előállított motívumokkal vagy szürrealista elemekkel. A merész képépítésnek és motívumhasználatnak a legnagyobb eredménye az, hogy a mixek így alig hasonlítanak már látott képekre, s egészen egyedi hatások jönnek létre.

Tettamanti Ádám „grafikai lapjai” egy különleges tarot kártya sorozatot alkotnak, amelyek az éppen napjainkban eltűnő kultikus hely, a Moszkva tér egy, a google-n talált fotója alapján készültek. A 22 építészeti környezetben elhelyezett figurát ábrázoló lap egymáshoz illesztve alkotja a tér komplett látképét, mintegy a Tarot filozófiáját, a „nagy teljességet” illusztrálva. A másik két kiállított egység a spontán keletkezett jegyzetfüzetlapokból rendezett „ikonosztáz”, valamint kisméretű olajképek szürrealisztikus sorozata.

A megnyitó után sajnos nem nagyon volt lehetősség volt az alkotókkal beszélgetni, a sok látogató miatt, akikkel egy igazi kortárs szalonélet alakult ki a művészek és a vendégek között.

Persze ez így van rendjén – mert kell egy hely…

A kiállítás 2015. március 6-ig lesz látható.

Kapcsolódó honlapok:

http://www.indagaleria.hu/hu/rolunk/galeriatortenet

http://evaszakal.blogspot.hu/

http://tettamantiadam.blogspot.hu/

http://cargocollective.com/gwizdala/GWIZDALA-DARIUSZ

http://www.amadeusalapitvany.hu/

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

INDA Galéria
1061 Budapest, Király utca 34. II/4.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága