Hagyomány és innováció

Beszámoló: | 2016-06-11 21:14:48

A Zsolnay kerámia világa

A Zsolnay manufaktúrát 1853-ban Zsolnay Miklós pécsi kereskedő alapította, világhíressé azonban fia, Zsolnay Vilmos tette, aki találmányaira alapozva a század végére az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kerámia gyárává fejlesztette a vállalkozást. A korban szokásos gyakorlatnak megfelelően a Zsolnay gyár  számos területen fejtette ki tevékenységet: gyártottak téglát és burkolólapot, kályhát, építészeti kerámiát, használati és dísztárgyakat, az 1880-as évek elejétől szigetelőt is.

A világhír azonban elsősorban a díszkerámiának köszönhető. Ezen a területen az autodidakta keramikus Zsolnay Vilmos kerámiatörténeti szempontból is jelentős eredményeket ért el találmányaival. Az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert az általa kikísérletezett magastüzű mázas porcelánfajansszal, amelynek a következő években számos díszítési módját dolgozta ki. Másik jelentős találmánya az „eosin” technika, amelyet először az 1896-os Országos Millenniumi Kiállításon mutattak be. A fénylő, irizáló felületű eosin tette különlegessé a Zsolnay gyárban készült szecessziós dísztárgyakat, amelyek ma a nemzetközi műtárgypiacon is elismert értéket képviselnek.

A gyár tevékenységére nemcsak a technikai, hanem a művészi sokszínűség is jellemző. A díszedények tervezésében részt vettek a családtagok, elsősorban  Zsolnay Vilmos két lánya,  Teréz és Júlia. Teréznek a népies díszítmények alkalmazásában, Júliának a keleti motívumvilág meghonosításában, a magastüzű technikához kapcsolódó jellegzetes művészi formanyelv kialakításában volt kiemelkedő szerepe. A tervezésben döntő részt vállalt Sikorski Tádé, Júlia építész férje is, majd az unokák nemzedékéből Mattyasovszky Zsolnay László festő- és iparművész.

A kiállítás a gyárra jellemző művészi sokszínűségről kíván képet adni, különleges historizáló, szecessziós és art deco stílusú tárgyak bemutatásával.

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének alapja a  család egykori gyűjteménye, így a látogató olyan kerámiákon keresztül kap betekintést a  gyár művészetébe, amelyek a Zsolnay kerámiát ismerők számára is igazi kuriózumot jelentenek, azok számára pedig, akik először találkoznak ezzel a sokszínű művészi hagyatékkal, remélhetően maradandó élményt nyújtanak.

A kiállítást   építészeti kerámiákból készült válogatás egészíti ki, amelynek nem titkolt célja, hogy emléket állítson a kastély egykori tulajdonosának, Semsey Andor földbirtokos geológusnak, aki önzetlen adományával lehetővé tette a Zsolnay kerámiával díszített Földtani Intézet megépítését. 

 

Köszöntőt mond:

 

DR. VERES MARGIT

Balmazújváros polgármestere

 

Beszédet mond:

DR. ŐRI LÁSZLÓ

Pécs alpolgármestere

DR. CSORNAY BOLDIZSÁR

Janus Pannonius Múzeum igazgatója

 

A kiállítást megnyitja:

DR. KOVÁCS ORSOLYA

művészettörténész

 

 

Közreműködik:

Balmazújvárosi Alapfokú Művészeti Iskola

 

 

 

 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Semsey Andor Múzeum
4060 Balmazújváros, Debreceni utca 1.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága