Háború és béke tanúbizonysága diplomata szemmel

Beszámoló: | 2011-09-17 10:46:20

2011. szeptember 15-én csütörtökön nyílt meg Erdős André "HÁBORÚ ÉS BÉKE" című kiállítása a József Attila Klubban.

2011. szeptember 15-én csütörtökön nyílt meg Erdős André "HÁBORÚ ÉS BÉKE" című kiállítása a József Attila Klubban. A kiállítást Dési János újságíró nyitotta meg fordulatos beszédével – amelyben éppúgy helyt kapott a kiállítás és az azonos című Tolsztoj regény párhuzamba helyezése mint a tíz évvel ezelőtti Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadásra való megemlékezés.

Erdős André neve sokak számára inkább külügyi diplomáciai szerepéről ismert, ami nem csoda, hiszen 2002-ben lett Magyarország franciaországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, azután a magyar ENSZ-képviselet munkatársaként, majd később állandó ENSZ-képviselőként és a Biztonsági Tanács tagjaként is szolgálta hazánkat.

Éppen a munkásságával együtt járó rengeteg utazás adhatta azt a lehetőséget, hogy fotózási szenvedélyének hódolva hatalmas mennyiségű fénykép és videóanyaggal dokumentálja (és teszi ezt szívvel mind a mai napig) világ különböző részein a nem mindennapi eseményeket és nem utolsó sorban azok hatását a mindennapokra.

Európa országain kívül bejárta Afrikát és az Egyesült Államokat éppúgy mint a Karibi-medencét, a Közel-Keletet, a Kaukázust, Közép-Ázsiát, Indiát, Mongóliát, Japánt – és nem csak nézte, de meg is örökítette mindazt amit látott. Egy diplomata kritikus szemével az objektív mögött Erdős André az az ember, aki igazán jól szemlélteti a háború és béke nyomait napokkal, évekkel sőt évtizedekkel később is.

Ezekből a fényképekből összeállított kiállítás kalauzol bennünket végig a világ tájain – képekkel mesél nekünk el a háborúval sújtott nemzetek jelenéről.

a kiállítás megnyitón

 A békéről, amely törékeny és lépten-nyomon emlékeztet az elmúlt idők nyomorúságos eseményeire. Az emberekről, akik a háborúk következményeiben élnek és azokról az emberekről, akik a háború következtében már csak emlékművekben élnek.

Erdős André így állít emléket a történelem kiszolgáltatottjainak. Képeihez nincs szükség kommentárra.

A kiállítás akkora hatást gyakorol a látogatókra, hogy sokan lefényképeznek egy-egy fotót. Nem a sajtó képviselői, hanem akik megértették az üzenetét – csak úgy, mobiltelefonnal, maguknak.  

A kiállítás megtekinthető 2011. október 2-ig 
kedd-szombat 11-18 óra között.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

József Attila Klub
1067 Budapest, Eötvös u. 27–29.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága