Gyerekszemre érdemes - tanároknak lassabban

Élménybeszámoló: | 2014-07-11 23:11:14

Nyelvről beszélni, írni, olvasni rettenetes feladat, mert a szabályok száma egyre nő, érdekességnek semmit nyoma és a tanuló-ismerkedő feje csak egyre jobban zúg a fölé hatalmasodó rengetegben.  
  
Kazinczy életének legfontosabb helyszínén mégis arra vállalkozott egy csapat nyelvész és irodalmár, hogy a magyar nyelvnek múzeumot emeljenek.

A helyszín-választás nem lehetett volna ennél nyilvánvalóbb, hiszen a magyar nyelv megújításának kiemelkedő vezére immár 180 éve ezen a helyen nyugszik - és 140 éve egy mauzóleum is őrzi emlékét.

De térjünk vissza a kiállításra: a magyar nyelvet tárlókon, tárgyakon keresztül megmutatni totális ballépés lenne, erre sem értelme, sem érdeklődő nem marad a kiállításon 10 percen belül. Viszont hangzó anyagokkal (ahogy lehetséges megmutatni a nyelvjárásokat, szavak fejlődését) már 3 hangszóróval is kezelhetetlen kakofónia maradna alapélményként meg a nézőben. Mi a megoldás egy ilyen akadályokkal teli helyzetben? Nos a modern technika segítségével egy közel másfél órás túra, ahol a látogató közel 20 különböző monitorhoz kapcsolódó infrajelző segítségével a saját, személyes mini hangszóróval a kezében értheti meg a különféle nyelvcsaládok, nyelvemlékek közötti különbségeket.

A kiállítás fizikai méretei nem túl nagyok, mégis elfér benne 6-7 számítógépes állomás, ahol 5 különféle teszt, játék, próba segíti a nyelvújítás, szóváltozatok megismerését olyan korábban is ismert eszközökön keresztül mint az akasztófa-játék, az anagramma (bár itt a többes szóváltozatot nem ismeri a szoftver) vagy a mondat kirakós. 8-10 év feletti gyerekkel a kiállítás nagyon szórakoztató, persze ha van türelme a szülőnek, tanárnak a gyerek kérdéseire válaszolni, a megoldásokat megkeresni. Fiatalabb gyerekeknek (4-5 év felett) pedig óvodai szókirakós játékok köthetik le a figyelmüket.

Kissé elüt a hangulattól és elhanyagoltnak tűnik aterem hátsó részén a váratlanul megjelenő kommunikáció-technikai tárgy-gyűjtemény. Képzett olvasóként persze meg lehet találni a kapcsolatot a mobiltelefon és a nyelv fejlődése között, de ez az ötlet kissé zavaró és bizonytalan a többi színvonala mellett.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Magyar Nyelv Múzeuma
3988 Sátoraljaújhely (Széphalom), Kazinczy utca 275.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága