Ganymed Goes Europe

Beszámoló: | 2013-09-25 11:00:48

Különleges színházi produkciók helyszíne lesz az ősz folyamán hét alkalommal a Szépművészeti Múzeum. A Ganymed Goes Europe elnevezésű nemzetközi projekt Bécs és Wrocaw után Budapesten is megvalósul: tizenkét festményhez kapcsolódóan tizenkét kortárs író szövege hangzik el, tizenkét színész előadásában. Az eseményt az Európai Unió támogatásával, a résztvevő múzeumokkal együttműködésben a bécsi wenn es soweit ist társulat szervezi, a magyarországi premier szeptember 26-án lesz.

A projekt szervezői tizenkét kortárs írót kértek fel, hogy válasszanak maguknak a Szépművészeti Múzeumban egy-egy képet, amely megihleti őket, és írjanak egy rövid szöveget a mű által keltett gondolataikból. Az előadások estéin ezek a szövegek hangoznak fel, az adott kép előtt, egy-egy színész előadásában, akik aztán a program három órája alatt többször is megismétlik a produkciót.

Akik jegyet váltanak a Szépművészeti Múzeumban zajló összművészeti előadásra, induláskor egy összecsukható kisszéket és egy térképet kapnak a kezükben, amelyen megtalálható mind a tizenkét kép, amelyeknél a produkciók zajlanak. Ezt követően rajtuk áll, melyikre ülnek be, sőt, arra is lehetőségük lesz, hogy egészen végig egy kép előtt maradjanak, és az ott előadott szöveget hallgassák újra és újra. Ahogy Peter Wolf producer elmondta: Bécsben volt is rá példa, hogy a nézők nagyon sokáig egy helyen maradjanak, hiszen az ottani projektben részt vevő Elfriede Jelinek szövegét nehéz volt elsőre teljesen megérteni.

A hazai projektben Marek Bieńczyk, Dragomán György, Szécsi Noémi, Esterházy Péter, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Thomas Glavinic, Erdős Virág, Tóth Krisztina és Szvoren Edina művei hangoznak el, az előadók pedig Bíró Kriszta, Szikszai Rémusz, Dióssi Gábor, Kulka János, Gryllus Dorka, Takátsy Péter, Udvaros Dorottya, Hay Anna, Hegedűs D. Géza, Fátyol Hermina, Terhes Sándor és Székely Rozália lesznek.

A sajtó képviselői kettőt is megnézhettek az előadások közül: Francisco de Goya José Antonio Marqués de Caballero képmása című festménye alapján született Esterházy Péter A hirtelen barátság című műve, melyet Kulka János adott elő. A szöveg szinte megelevenítette a képet, ahogyan a hús-vér művész valós ismerőseként beszélt a képen látható személyről. A másik jelenetben Hay Anna Thomas Glavinic Meztelenül című monológját adta elő, Hans Baldung Grien Éva című festménye előtt. A megszólaló modell szövege a meztelenséggel, a művészettel és magával az emberi nézéssel foglalkozik.

Jacqueline Kornmüller rendező elmondta: annyira elégedettek a projekt budapesti megvalósulásával, hogy több szöveget és színészt is terveznek a következő bécsi előadásokba is átvinni. Az előadások számára elkészült irodalmi szövegekből pedig könyvet szeretnének kiadni, amennyiben sikerül hozzá kiadót találniuk.

További információ: http://www.szepmuveszeti.hu/programok/ganymed-goes-europe-wroclaw-budapest-becs-1049

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága