GALLERY WEEKEND BUDAPEST - Kortárs művészet a galériákból

Beszámoló: | 2014-09-13 10:18:05

Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban - mindezt ingyen!

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2014. szeptember 13–14-én megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet új fesztiválját. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd a fővárosban: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban.
 
Kortárs művészet mindenkinek
 
A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-tól este 6-ig várják az érdeklődőket, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított művészek munkáiról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik. A galériák között cirkáló séták két óránként indulnak négy helyszínről: Várfok Galéria, Higgs Mező, VILTIN Galéria és FAUR Zsófi Galéria.
 
Minden túra két óráig tart és négy galériát érint, ahol minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai. A túrák, a kiállítások és a programok mind ingyenesek.
 
A hagyományteremtő céllal elindult GWB ráirányítja a széles közönség figyelmét azokra a lappangó, szétszórt értékekre, amelyek különböző belvárosi üvegportálok mögött és gangos házak lakásgalériáiban rejtőznek. Eljött az ideje, hogy a profi kereskedelmi galériák – egy szakmai körökből induló kezdeményezésnek köszönhetően – megmutathassák értékeiket, valós alternatívát nyújtva a kultúrafogyasztó közönség számára.
A részvevő galériák a budapesti színtér válogatott elitcsapatából kerültek ki: acb Galéria, Deák Erika Galéria, Faur Zsófi Galéria, INDA Galéria, Kisterem, Knoll
Galéria, Körmendi Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria. A 14 kereskedelmi galéria mellett két magas színvonalon dolgozó, non-profit helyszín is színesíti a GWB mezőnyét: a Higgs Mező és Trafó Galéria.
 
Minőség mindenek előtt
 
A GWB kiemelt figyelmet fordít a magas szakmai minőségre, így csak a legjobb kortárs galériák kerülhettek be, elsőosztályú kiállítással. A 16 részvevő galéria összesen 20 tárlattal – többségében egyéni kiállítással – készül az eseményre.
 
A kiállítók között találjuk a világ legrangosabb kortárs seregszemléiről érkező alkotókat, például a Sydneyi Biennáléról hazahozott installációjával Kaszás Tamást, a Documentát megjárt Csákány István új egyéni tárlatát, vagy akár Kicsiny Balázs Saint Louis-ban készült nagyszabású alkotását, aminek az ott zajló zavargások új aktualitást adnak. Az idősebb nemzedék több kiváló tagja szerepel a névsorban, aközel húsz évvel ezelőtt elhunyt Gémes Pétertől kezdve, olyan örökzöld kortárs  esterekig, mint Birkás Ákos, Kovács Attila vagy Szombathy Bálint. A középgenerációt erősíti Komoróczky Tamás és Cseke Szilárd médiumokon átívelő anyaga, valamint a tragikusan korán elhunyt Horváth Gábor absztrakt festményei. Horváth Dániel, Moizer Zsuzsa és Ulbert Ádám személyében a legfiatalabb nemzedékek is szót kérnek maguknak.
 
A festmények és installációk mellett a GWB széles műfajspektrummal várja a látogatókat, aatoth franyo performansz előadással nyitja meg születésnapi tárlatát, Igor és Ivan Buharov multimédiás installációval jelentkezik, a kilencven éves Gádor Magda régi és új szobraival ünnepel, Péter Ildikó és Czigány Ákos pedig a kortárs fotográfiát képviseli. Kamen Stoyanov jóvoltából egy külföldi válogatást is vendégül láthatunk Budapesten.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága