Fütyül a rigó - Egy kiállítás képei és látogatói - tudósítás a Városból

Beszámoló: | 2014-09-11 20:27:45

Itt az ősz, mindenki hazajött a nyaralásból, a gyerekek elkezdték az iskolát. Felpezsdült a művészeti élet. A műkedvelők Mekkájában a Falk Miksa utcában Virág Judit is egy új kortárs kiállítással indította a szezont. Most Radák Eszter festőművész képei kerültek bemutatásra.

Itt és most  megjegyezném, hogy a művész valóban festő és művész is egyben, mert képeit, bárki szívesen hazavinné a lakásába. Ne de ne fussunk ennyire előre.  A Virág Judit Galéria az ország egyik legjelentősebb művészeti intézménye. A különleges értékeket felvonultató aukciók mellett, hitvallásának tartja a kortárs művészek menedzselését, azzal hogy rendszeresen kiállításokat rendez nekik.  Most Radák Eszter alkotásai kerültek bemutatásra. A megnyitót most is  nagy érdeklődés kísérte. (A kiállítás szeptember 27-ig látogatható.)

Érdekesség volt, a többi „tucatgaléria” eseményeivel ellentétben, hogy  a megnyitó előtt, közben és után a  Lázár Mónika Trió  jazz zenéje teremtette meg az alaphangulatot, a képekhez fűződő dalokkal és más jazzkompozíciókkal.  Jó lett volna őket még tovább hallgatni, mert manapság nagyon ritka az élőzene.

A megnyitó szavakat Dr. Virág Judittól hallottuk, a tőle megszokott kedvességgel és lényegretöréssel. Örömteli volt, hogy  nem a máshol ilyenkor előforduló, elvon,transzcendens, metafizikai, és egyéb szöveget adta elő, hanem közvetlen emberi módon mutatta be a művészt és a lényeget. (A múlt héten volt már olyan  megnyitó a városban, ahol több ideig tartott a méltatás, mint a képek megtekintése.)

Na de térjünk a lényegre!  Radák Eszter képei a valóságban is olyanok, amiket tényleg hazavinnék lakásunk, vagy az irodánk  falára, mert pozitív kisugárzásuk van. A színek, a témák mind azt mutatják, hogy végre van valaki, aki szeretné megszerettetni a világot és az életet a befogadóval. Nem nyavalyog, nem akar világot megváltani, hanem azt mondja, hogy az élet még is szép és színgazdag.

A zene mellett a pohár bor és a friss pogácsa, valóban jó hangulatot teremtett.  A kiállítás érdekessége volt, hogy a lenti  kiállítóteremben a sötét háttér és a  szakszerű speciális képvilágítás miatt különleges milliő alakult ki, így a mellékelt fotók is szokatlanok.

A művésznővel és Virág Judittal sajnos nem sikerült komolyabb beszélgetést folytatni - persze ez így természetes - mert olyan sokan keresték a társaságukat.

A kiállítás után kisétálva a villamosig, örömmel nyugtáztam magamban, hogy megint kaptam valamit Európából és a kultúrából.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Virág Judit Galéria és Aukciós Ház
1055 Budapest; Falk Miksa utca 30

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága