És feltárul a Casa Azul gardróbja...

Külföldi kiállítás: | 2013-07-17 19:30:00

A Mexikóvárosban található La Casa Azul – Frida Kahlo Múzeum aktuális kiállításán a 60 éve elzárt, a radikális nézeteket valló festőművésznő teljes kiegészítő- és ruhagyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők 2013. november 22-ig. A tárlatot hirdető, Kahlo talán leghíresebb portréját a szegedi születésű, olimpiai kardvívó és fotográfus Nickolas Muray, azaz Muray Miklós készítette az 1939-es párizsi Vogue számára.

Frida Kahlo halálát követően férje, Diego Rivera elrendelte sokat szenvedett, világhírű feleségének ruháinak teljes elzárását. Miután ő is elhunyt, a művészpár közös barátja, Dolores Olmedo műgyűjtő vette át a hagyaték gondozásával járó teendőket. Kahlo összes személyes tárgyát és az egész házat szigorú őrizet alatt tartotta 2004-ig.

Frida életmódja, ruházkodása, ahogy szürreális művészete és forradalmian új képzőművészeti stílusa a modern kultúrában kitörölhetetlen nyomot hagyott. Öltözködésében a közép-amerikai stílusjegyeket mesterien keverte a férfias kiegészítőkkel, végletekben bővelkedő nőiességét, személyiségének ellentmondásosságát és testének fogyatékosságait hosszú és bő szoknyák, szigorú tartást adó fűzők és káprázatos színösszeállítású fejkendői mögé rejtette.

A meghitt hangulatú kiállítási enteriőrben közel 300 különféle öltözék sorakozik fel, felvonultatva legendás ruhatárának ékszereit, szemet gyönyörködtető ruhadarabjait, melyek némelyikéből még kiérezhető a festőnő egykori parfümjének és cigarettájának jellegzetes illata. “A látszat néha csal – Frida Kahlo ruhái” címet viselő tárlat Kahlo számos operációjából származó különféle gyógyászati segédeszközök, fűzők egész sorát és számos művégtagját is bemutatja. Bár egy óceán választja el hazánkat Mexikótól, de ha mégis sikerül eljutnunk, mindenképpen különleges élményben részesülhetünk.

További információ olvasható: http://www.museofridakahlo.org.mx/

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Museo Frida Kahlo
Londres 247, 04000 Coyoacán, Distrito Federal, Mexico

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága