Dunapest fesztivál

Beszámoló: | 2017-08-30 22:59:08

Urbanisztikai és művészeti programok a Dunával a középpontban. Szept. 1-3.

A programból:
 • Urbanisztika: szigeti és parti séták, beszélgetések, Pecha Kucha, Vírus-est, DANUrB workshop
 • Zene: vízparti és hajós bulik, Fesztiválzenekar ingyenes zárókoncertje fényfestéssel a Várkert Bazárban
 • Színház: futószínház Elek Ferenccel és Sztarenki Dórával, sétáló előadások a Várkert Bazárban
 • Képzőművészet: úszó szobrok a Dunán, graffiti, műteremlátogatás
 • Szabadtéri filmvetítés a Belgrád rakparton: a Mindenki is látható lesz
 • Irodalom: horvát, szlovák és román írók látogatása, Parti Nagy Lajossal, Térey Jánossal
 • Gasztronómia: a híres érsekcsanádi halászlé Budafokon      
        

  Urbanisztika: séták, beszélgetések, Pecha Kucha, Vírus-est

  A Dunapest keretében alkalom nyílik arra is, hogy testközelből tudjunk meg érdekességeket, titkokat a Duna világáról. A Hosszúlépés megmutatja, miért lenne érdemes jobban belakni a magyar hajógyártás egykori fellegvárának számító Népszigetet, a KÉK szakemberei arról mesélnek, milyen építészeti remeket rejt a Lupa-sziget, a Gellért gyógyfürdő szervezésében pedig megcsodálhatjuk a Gellért tárót, azt az alagútrendszert, amely összeköti a Gellért, a Rudas és a Rác fürdőket. A séták mellett lesz Pecha Kucha és Vírus-est is a Duna témáját körüljárva, a DANUrB pedig szakmai beszélgetést szervez.

   

  Zene: vízparti és hajós bulik, BFZ zárókoncert fényfestéssel a Várkert Bazárban

  A népszigeti Kabinban ingyenes akusztikus koncertek, a Pontoonban Zuboly- és Monkeyneck-buli vár mindenkit, az A38-on pedig olyan nemzetközileg is ismert előadók játszanak, mint az osztrák Hunger, a román Satellites vagy a finn rapper, View. A fesztivál szintén ingyenes záróprogramjaként pedig a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel: a Dunához kapcsolódó tematikus koncert során a Várkert Bazár Öntőház udvarát a LaLuz csapata fénnyel festi meg, miközben Dvořák, Elliot Cole, Aaron Copland művei mellett vajdaszentiványi népzene is felcsendül.

   

  Képzőművészet: úszó szobrok, graffiti, műteremlátogatás

  Már látható a Műegyetem rakpartnál a Dunában álló, látványos úszó szoborcsoport, amely a Budapest Galéria által, a Fővárosi Önkormányzat és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány megbízásából kiírt művészeti pályázat nyertes pályaműve. A Duna-installáció pályázatra 20 nevezés érkezett, közülük Farkas Zsófia munkáját ítélték a legjobbnak. „A Nagy halak emlékezete című szobor méltán illeszkedik a főváros arculatába, mégis figyelemfelkeltő és újszerű, hiszen az ember és a halak misztikus ősi kapcsolatát boncolja, gondolja tovább” – indokolta májusban döntését a zsűri. A szobrász azonban nemcsak a vízben, hanem egy „hal” gyomrában is kiállítja néhány hasonló, de jóval kisebb művét: Farkas Zsófi pop-up kiállításának megnyitója péntek este a Bálnában egyúttal a Dunapest fesztivál megnyitója is. Mellette graffitisek mutatják meg magukat a Népszigeten, a budafoki Art Quarter Budapestben pedig performanszok és műteremlátogatás lesz.

   

  Színház: futó és sétáló előadások, dunai Staféta

  Idén első alkalommal lesz futóknak szánt színház péntek és szombat este a Margitszigeten: a nézőkből verbuvált futóközösséget Sztarenki Dóra, illetve Elek Ferenc színművészek vezetik futva az egyes színeket bemutató állomások között, legfeljebb egy szigetkört megtéve. A kísérleti jellegű futódarabban közreműködik még a táncművész, Grecsó Zoltán, illetve Horváth Kristóf „Színész Bob” is. Vasárnap is kínál különleges színházi élményt a fesztivál: STAFÉTA néven 2015 őszén írt ki először pályázatot a Fővárosi Önkormányzat a Füge Produkció szervezésében, hogy a kisebb produkciók, az önálló munkásságuk első öt évében járó fiatal művészek és alkotói csoportok is bemutatkozási lehetőséghez jussanak. A Dunapest három csapatot kért fel a pályázat nyertesei közül, hogy a Várkert Bazár tereiben rendhagyó színházi produkciókat mutassanak be, Scherer Péter és Katona László közreműködésével. A k2 Színház és a Dollár Papa Gyermekei társulat mellett a táncos Dányi Viktória is előadják a Várkert Bazár tereiben előadásaikat, amelyeket a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes fesztiválzáró, a LaLuz fényfestése által kísért koncertje követ.

   

  Szabadtéri filmvetítés a Belgrád rakparton: a Mindenki is látható lesz

  Különleges helyszínen, a Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomásnál Rakpart mozi címmel szombaton és vasárnap este 8-tól különleges hangulatú, dunaparti vetítésen láthatók kiváló magyar és külföldi rövidfilmek, például az Oscar-díjas Mindenki.

   

  Irodalom: horvát, szlovák és román írók látogatása

  A Duna nemzeteket összekötő erejét ragadják meg a Dunapest irodalmi programjai. A horvát Miljenko Jergovićot hazájában az olvasók az évtized legjobb írójának választották. A fesztiválon Térey Jánossal beszélget majd az irodalom határhelyzeteiről, kultúrák összefüggéseiről. Parti Nagy Lajos román írókollégájával, Cristian Teodorescuval diskurál majd a két ország folyó menti történelmének egymásra hatásairól. A szlovák Zuska Kepplová pedig Molnár T. Eszterrel és Czinki Ferenccel beszélget a regenyeikről: a köteteikben az a közös, hogy az újnomád történetek nem a szerzők szülővárosaiban játszódnak.

   

  Gasztronómia: érsekcsanádi halászlé Budafokon

  Semmi fölösleges körítés, csak maga az igazi, ezúttal dunai halászlé. A hazánk egyik legjobb halászlézőjének tartott érsekcsanádi csárdában készülő leves is bemutatkozik a Dunapest keretein belül. Budafokon, az AQB udvarán előzetes regisztráció után most bárki megkóstolhatja ezt az egyszerűségében is nagyszerű étket, amelynek segítségével talán nem is tudnánk közelebb kerülni a Dunához és az abban őshonos halakhoz.     
      
  A részletes program letölthető ITT

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Várkert Bazár
1014 Budapest, I. kerület, Ybl Miklós tér

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága