Bex grafikák egy látszatvilágból - beszámoló a megnyitóról

Beszámoló: | 2011-03-11 00:00:00

Bihari Beatrix hihetetlen termékeny művész, a kétszintes galéria falát több sorban töltötte meg lenyűgöző grafikáival a 2010-2011-es évekből.

Bihari Beatrix-Renáta Nagykárolyban született, 2002 óta él Budapesten. A rajzolással komolyabban 1997 óta foglalkozik. Grafikái először 2000-ben jelentek mega Nagykárolyi Kaffka Margit Egyesülete antológiájában. Kiállításai 2001 „G. Zamfirescu” Művelődési Ház, Szatmárnémeti 2004 Együd Árpád Művelődési Központ, Kaposvár 2005 Töröcske Művelődési Otthon 2010 Montázs Teaház és Galéria, Bp. 2010 Szent László Közösségi Ház, Nagykároly 2010 Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Galériája, Szatmárnémeti 2011 Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Galériája, Szatmárnémeti 2011 Gödör Klub, Összművészeti est, Bp. 2011 Montázs Teaház és Galéria, Bp.

Bex, teljes nevén Bihari Beatrix-Renáta különös hatású grafikái nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi portálokon, például a Facebook-on.

Örömmel töltött el Bex meghívása és izgatottan vártam, hogy végre fizikai valójában is megcsodálhatom a művészetét.

Tudtam, hogy Bex nagyon termékeny hiszen az interneten is gyakran frissíti repertoárját. Mégis meglepett amikor beléptem a Montázs Galériába. A kétszintes galéria falát több sorban töltötte meg tavalyi és idei képeivel.

A kiállítás hatalmas érdeklődést váltott ki, a helyszín már 6 előtt megtelt közönséggel. Ugyan a hivatalos megnyitás váratott magára, már a várakozás is eseményteli volt. Bex (és a szervezők) kreativitása nem csak a művészetben mutatkozott meg, hanem a vendéglátásban is.

A mese finom teákon és kávékon (a ház nevezetességei), pezsgőn és a kiváló hangulaton kívül interaktív tombola is várt ránk. A hagyományoktól eltérően a tombolának nem csak egy kisorsolt díja volt, hanem minden példányával együtt járt egy azonnali ajándék is: egy Bex-könyvjelző.

Nade mitől volt interaktív a tombola?

A tombola boríték a sorszámon kívül egy puzzle részletet is rejtett, amely kis részletekből a jelenlevők egy hatalmas Bex grafikát kellett kirakjanak. Nos ez egy olyan grafika esetében, amit tényleg csak bátor fekete vonások alkotnak – valljuk be őszintén nem is olyan egyszerű. Mindenesetre a részvevők ezzel töviről hegyire megismerték az Elengedés című képet.

A kirakós sikeres elhelyezést egy újabb meglepetéssel, egy Bex-matricával jutalmazták.

A kiállítást végül Futár Iván nyitotta meg a szokásos szakmai elemzés és értékelés helyett egy nem mindennapi beszéddel. Néhol humoros művészviccekkel - néhol érzékeny helyzet és korelemzéssel tűzdelt Bexnyitó egy Futár -féle rap előadással végződött. A Indigó Pista+Fluor Filigran: Pontpontpont művének Bexesítésével.

Bex képeit szemlélve tényleg nem lankadhat a figyelem. Az a látszatvilág, ami köré csoportosította jelenlegi kiállításának anyagát – valójában nem is annyira illúzió. Ha nem csupán nézzük, akkor látjuk hogy nagyon pontosan körvonalaz tényeket, eseményeket. Ahogy Futár Iván fogalmazott „Egy kép mondandója lehet kemény, bántó – azaz célzatos....Csak az a hátulütője az ilyen képeknek, hogy ha jók, akkor visszaüthetnek, mert a mondanivaló az kilóg a keretből. Persze, ha nem veszem magamra, nem sértŐdöm meg, akkor nincs baj. Nem kell mindent megérteni.”

Hogy ki mit ért meg - vagy mit akar megérteni ezekből a képekből, az mindenkinek a maga dolga. De tényleg az! A kiállítás március 25-ig látható. Ha még nem láttad, vagy ha láttad de szívesen felidéznéd alább találsz egy kis ízelítő belőle.

Perszze ne feledkezzünk meg a tombola eredményéről sem. Bex nagylelkűen saját Carpe diem című grafikáját ajánlotta fel, amit a 46-os sorszámmal Hangyási Ildikó nyert meg és vitt haza boldogan.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Montázs Teaház és Galéria
1064 Budapest, VI. Vörösmarty u. 75.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága