Bemutatkozik a SOM

Beszámoló: | 2016-11-08 21:00:00

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum hamisítatlan budai környezetben, egy hangulatos, történelmi épületben várja látogatóit, az orvostörténet és múzeumok szerelmeseit, a kíváncsiskodókat és a tudományok rajongóit egyaránt. A múzeum főként az iskolások és a külföldiek körében népszerű, pedig különleges helyet foglal el a magyar múzeumi világban.

Képek a gyógyítás múltjából – így szól az állandó kiállítás címe. A tárlatot főként azoknak ajánlom, akik érdeklődéssel fordulnak az elmúlt korok felé, és szeretnének egy olyan tudományágban elmélyülni, amellyel az általános történeti múzeumokban nem igen találkoznak. A kiállítás ismerteti a természeti népek orvosló tudását, és az ókori Egyiptomtól kezdődően végigvezeti a látogatót a nyugati medicina történetén. Az állandó tárlaton a látogató az orvosi eszközök mellett megtekintheti a témához kapcsoló jelentősebb dokumentumokat, képzőművészeti alkotásokat, és megismerkedhet különböző korszakok nagy természettudósaival, orvosaival. A múzeumban teremőrök várják a látogatókat, akik készségesen állnak rendelkezésre, és segítséget nyújtanak a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Ha valaki egyedül szeretné megfejteni a bemutatott műtárgyak titkait, ő se bánkódjon! A kiállítás megtekintése így is gyarapítani fogja tudását. Választ fog találni azokra a kérdésekre, hogy mi is az a pulvis mumiae, ki volt az „angol Hippokratész”, esetleg mit keres a múzeum kellős közepén egy moulage?

 

Tárgy-történet-nagyítás

A SOM állandó kiállítása igazi retró-tárlat, teljes átrendezésére, felújítására eddig nem került sor. Ezért a múzeum munkatársai azon dolgoznak, hogy újabb és újabb műtárgyakat mutassanak be a látogatónak úgy, hogy az állandó kiállítás koncepcióját ne bontsák meg, de kibővítsék annak mondanivalóját. Ennek a munkának fontos eleme a tárgy-történet-nagyítás sorozat, amelynek lényege, hogy egy-egy eseményhez kapcsolódóan, a kiválasztott téma egy részletét, vagy műtárgyát képzeletbeli nagyító alá helyezik. A gyakorlatban ez úgy nyilvánul meg, hogy a kiállításban kiemelt szerepet kap egy újonnan behelyezett tárló, amely részletesen bemutatja a választott témát.

 

Képek a gyógyítás múltjából – állandó kiállítás - Fotó: Blahák Eszter, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A hónap műtárgya

A látogatók nem csupán az időszaki kiállítások és a tárgy-történet-nagyítás program alkalmával találkozhatnak a múzeum hatalmas gyűjteményének újabb darabjaival, hanem A hónap műtárgya is tartogat meglepetéseket. Ebben a hónapban Orient Gyulához, a gyógyszeres rákterápia egyik úttörőjéhez kapcsolódó emléktárgyak lakták be a bejárat közelében elhelyezett vitrint.

 

A múzeum megtekintését mindenkinek ajánlom, de elsősorban azoknak, akik érdeklődnek az orvoslás iránt és annak történetét a kultúra és a tudomány meghatározó, fontos elemeként szemlélik. Orvoshoz járni nem szeretünk, de a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, a gyógyítás történetét megismerve levetkezhetjük ellenérzéseinket! Egy ottani látogatás még ennél is sokkal többet ad: tudást, élményt és rácsodálkozást. 

Arany Sas Patikamúzeum (Tárnok utca) - Fotó: Blahák Eszter, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

 

A múzeum remek programokkal várja az iskolás korú gyermekeket is, így a biológia vagy történelem órák keretein belül szórakozva tanulhatnak az ellátogató osztályok. Az óvodás kortól az érettségiig minden korosztály megtalálhatja a múzeumpedagógiai kínálatban azt a foglalkozást, amelyet leginkább magáénak érez. A felnőtt látgatók pedig tárlatvezetéseken, de akár egyénileg is, elmélyülhetnek az orvoslás, a gyógyszerészet, a népi hiedelmek világában, és felfedezhetik: a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum komoly neve mögött igazi SOM-os, színes világ tárul eléjük.

 

Elérhetőségek:

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

1013 Budapest, Apród utca 1-3. (Meindl ház)

Téli nyitva tartás (november 1. – február 29.):

Kedd-Péntek: 10.00-16.00

Szombat-Vasárnap, ill. ünnepnapokon: 10.00-18.00

 

Semmelweis Könyvtár és Levéltár

1023 Budapest, Török utca 12.

 

Ernyey József Gyógyszerészettörténeti Könyvtár

1084 Budapest, Mátyás tér 3.

 

Aki pedig teheti, látogasson el az Arany Sas Patikamúzeumba is!

 

Arany Sas Patikamúzeum

1014 Budapest, Tárnok utca 18.

Múzeumpedagógiai foglalkozás az Arany Sas Patikamúzeumban - Fotó: Blahák Eszter, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
Budapest I. ker., Apród u. 1–3.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága