Bárányszépségverseny, titoktúra és Kaláka-koncert húsvétkor a Skanzenben

Beszámoló: | 2016-03-22 08:57:59

Hímes tojás és locsolkodás, komatál és locsolóbál, bensőséges ünneplés és tavaszköszöntő virgonckodás, nyuszi a tanyán és nyuszi a kézműves udvarban – mindezekkel várja a szentendrei Skanzen

Már a tavaszi szünet első napjától, március 24-től látogatható a Skanzen: csütörtöktől szombatig húsvéti készülődéssel várják a látogatókat, húsvétvasárnap- és hétfőn pedig – mint minden évben - most is felelevenítik a húsvéti ünnepkör hagyományait.

Itt még lesz igazi, sikoltozós locsolkodás vödörrel – na nem a vendégek nyakába fog zúdulni a hideg víz, hanem a Lajta táncegyüttes fiataljai varázsolnak vissza bennünket az időben, akik két napon keresztül festik a tojást, készítik az ünnepi ételeket és a szagosvizet, komatállal szomszédolnak, vízbevető hétfőn jól megkergetik a vödörrel a lányokat, ahogy az ilyenkor dukál, majd locsolóbálban vigadnak.

A látogatók sem maradnak ki a tojásfestésből, hiszen megtanulhatják a berzselés, karcolás, írókázás csínját-bínját, sőt rendhagyó technikákat is kipróbálhatnak, mint a dekupázs és patchwork tojás készítése. Nemcsak tarkabarka tojások készülnek, hanem sorra kerülnek majd ki az ügyes kis ujjak alól a textil- és fonalcsibék, a tavaszi koszorúk, a nyuszis ujjbábok, és az is kiderül, hogy kell botnyulat fabrikálni.

A gyerekek kedvenc programja valószínűleg a bárányszépségverseny lesz, ahol maguk a látogatók szavazzák meg, hogy a Skanzen rackanyájának újdonsült tagjai, az ugribugri, pisze idei báránykák közül ki érdemli ki a legszebb bárány címét. A nagy sikerű mesetúrák mintájára húsvétkor titoktúrára indulhatnak kicsik és nagyobbacskák, ahol a túraállomásokon az ünnephez kötődő tényekről és tévhitekről rántják le a skanzenesek a leplet, így kiderül többek között az is, miért éppen a nyúl tojja a húsvéti tojást.

A Langaléta Garabonciások gólyalábas előadásai, a Babtársulat óriásbábjai, Tóth Krisztina és az Álomzug Társulat, Fabók Mancsi Bábszínháza és a Berbencés Vándorszín szórakoztatnak a két nap során. Mindkét napra jut gyermekkoncert is; húsvétvasárnap a Fölszállott a pávában sikereket elérő Berta Alexandra, húsvéthétfőn pedig a Kaláka együttes zenél a közönségnek.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
2000 Szentendre, Sztaravodai út 1.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága