Az ősi Kína kincsei - Ötezer év kínai művészete az Ipaművészeti Múzeumban

Beszámoló: | 2015-02-09 13:25:25

Nagyszabású kiállítás nyílt az Ipaművészeti múzeumban, melyet a patinás épület alkotója, Lechner Ödön bronzba öntött szobra is megelégedéssel szemlélhet a rá emlékező kiállítás galériájáról.

A kiállítás három múzeum kincseiből több mint 150 műtárgyat vonultat fel, többek között két eredeti agyagkatonát Csin Si Huang-ti császár sírjából. A magyar közönség eredeti kínai agyagkatonákkal utoljára 1987-ben találkozhatott, ezért komoly eredmény, hogy ezek az egyedülálló műtárgyak ismét láthatók Budapesten.

A kiállítás tudományos szakértője Dr. Fajcsák Györgyi sinológus volt.

A rendezvény jelentőségét a megnyitó exkluzív vendégei is jól reprezentálták, így az nem csak művészeti, hanem kultúrdiplomáciai esemény is volt.

Mondandójuk középpontjában a magyar kínai kapcsolatok fejlődése volt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy     
„Ha meg akarjuk érteni a mai Kínát, közelebb kell jutni a múltjához is… -     
- nemcsak a jelent és a jövőt kell védelmezni, hanem a múltat is; a közös és saját múltat, ezt üzeni a nagy kínai uralkodó sírját védelmező agyaghadsereg".     
Keletről jöttünk, nyugat felé tartunk, de sosem felejtjük el, hogy keletről jöttünk - emelte ki a miniszter, hozzátéve: "ez fontos tudás a kínai-magyar barátságban, hiszen a gazdasági és mindenféle kapcsolatok igazi tartalmát a kultúra tudja megadni".

Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete elmondta, hogy bár Magyarország területileg és lakosságszámát tekintve kicsi, ennek ellenére a magyarság nagyban  hozzájárult az emberiség fejlődéséhez. A közös vonások segítettek a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztésében is, hozzátéve hogy, Liszt Ferenc műveit, a Kodály-módszert, Petőfi verseit Kínában is szinte mindenki ismeri.

Beszámolója szerint az elmúlt 65 évben a két fél kapcsolatai folyamatosan fejlődtek, az utóbbi években pedig különösen gyorsan. Kína Magyarország EU-n kívüli legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly a 9 milliárd dollárt is elérte a kétoldalú kereskedelem, míg a kínai partnerek több mint 3 milliárd eurót fektettek be hazánkban.     
Mindezek mellett nagyszerű együttműködés alakult ki kulturális téren is: Európában nálunk nyílt az első kínai-magyar két tannyelvű iskola, három Konfuciusz Intézet működik, és az ELTE-n megnyílt a régió első kínainyelvtanár-képző központja.

Ezen kívül még kiemelte, hogy 2013 végén Sanghajban Munkácsy Mihály és kortársai festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás, amely most Pekingben látható.     
     
Cso Ming, a budapesti tárlatot szervező Art Exhibitions China igazgatóhelyettese elmondta: a kiállítás három múzeum kincseiből több mint 150 műtárgyat vonultat fel, többek között két eredeti agyagkatonát Csin Si Huang-ti császár sírjából. Az anyag lefedi a neolitikumtól a 18. századig terjedő időszakot, bemutatva a kínai történelem, vallás és mindennapi élet elmúlt ötezer évét.     
     
A megnyitó végén Cselovszki Zoltán, a Múzeum főigazgatója mondott köszönetet a kínai nagykövetségnek és a kulturális tárcának a kiállítás támogatásáért.

A kiállítás április 19-ig látható.

Természetesen az ősi Kína kincsi mellett érdemes megnézni a múzeum többi kiállítását is, többek között a fentiekben már említett Lechner, Az alkotó géniusz emlékkiállítást is, hiszen amíg  a kínai kincseket ritkán láthatjuk, addig Lechner Ödön művészetét nap mint nap megcsodálhatjuk Budapest utcáin. 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Iparművészeti Múzeum
1091 Budapest, IX. kerület, Üllői út 33-37.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága