Az emlékezés redőin - mnēmonikos: Az emlékezés művészete a kortárs textilművészetben

Külföldi kiállítás: | 2013-09-25 00:00:00

A ruha az ember második bőre, olyan szerves része az életünknek, mint a levegő, amit belélegzünk. Öltözékünk számos jelzést hordoz, kifejezhetjük vele vágyainkat, életmódunkat, legbensőbb titkainkat, legapróbb személyiségjegyünket. A ruha állati, növényi, kémiai alkotórészek varázsos egyvelege, melynek a tervező és a kivitelező ad formát.

A görög mnēmonikos szó jelentése emlékek, emlékezés. A neves japán textilszakértő, kurátor és egyetemi előadó Yoshiko Iwamoto Wada rendezési koncepciója alapján létrehozott thaiföldi kiállításon 28 ázsiai művész munkái az emlékek földjére kalauzolják a látogatókat. A kiállított textilobjekteken és ruhákon nemcsak a tervezők személyes mementói, de a különböző, múltból merítkező kulturális hagyományok, és társadalmi szokások is leolvashatóak. A legújabb (lézeres rézkarc, speciális vákuumos-fémes eljárású) technológiák és a tradicionális (festett, szövött) kivitelezés nem mindennapi ötvözetein a művészek szubjektív élményei elevenednek meg, de a családi gyökerek mellett a társadalmi és gazdasági problémákra is reflektálnak.

A különleges atmoszférájú tárlat bemutatja a délkelet-ázsiai művészek határtalan kreativitását, melynek révén az élő matériaként formázott, keményített, hajtogatott, préselt művészi textiliák életutakról, szárnyaló és megtört sorsokról mesélnek. 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Jim Thompson Art Center
6 Soi Kasemsan 2, Rama 1 Road, Bangkok

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága