Amit Adam Bota-ról tudni kell...

Életrajz: | 2013-02-17 23:54:18

A Bécsben élő magyar származású festőművész, Adam Bota február 14-én nyitotta meg kiállítását a Faur Zsófi Galériában.

Adam Bota 1975. márc. 6-án született Linzben. 
1998-ban kezdte meg tanulmányait a linz-i Művészeti és ipari formák Egyetemén. Diplomamunkája, melynek vezérmotívuma a média-kritika, tematikusan illeszkedik korábbi munkáihoz: a tartalmi szempontból lényeges erőteljes konfliktusábrázolás emberi figurákkal. Emellett ezek a részben ismert, részben anonim ill. a művész által személyesen ismert emberekről készült, a legkülönbözőbb médiákból (TV, filmek, újságok, magazinok stb.) származó fotók dokumentumként szolgálnak. A média-dokumentumokon kívül a művész modellekkel is dolgozik, akiket a médiás motívumok mellett ugyanúgy bevon képeibe. A mindenkori személyi motívumok kiválasztása és összeállítása, azok szociális és karakterisztikus benyomása szempontjából teljesen lényegtelen; a legkülönfélébb karaktereket találhatjuk meg együtt a művekben. Ennek ellenére minden képén létezik egy közös fényforrás, mely a figurákat meggyőzően hozza kapcsolatba egymással. A személyek ezen közös fénye a legfontosabb kapcsolódási pont a modellek között és az emberi karakterek akaratlan rendezetlenségéből egy feszültséggel teli kép-atmoszférát teremt.

A képi feszültségeket fokozza az ipari környezet alkalmazása, amely nagyon gyakran háttérként és/vagy az ábrázolt személyek közötti színfalként szerepel. Itt megjelenik egy erős kontraszt egyrészről az emberi figurák, másrészről a technikai tárgyak között.

Ez a szembeállítás fokozott összetartozásra utal a közös fény mellett.

Minden tárgynak ugyanaz a fényforrása, mint az ábrázolt személyeknek, amelynek következtében a nyilvánvaló ellentétük valamelyest viszonylagossá válik és a közös fény következtében az ellentétes motívumok között kapcsolat alakul ki. Végezetül hangsúlyozni kell, hogy a Bota képeken minden figurának, tárgynak és mindenekelőtt ezek egymáshoz való kapcsolatának alapja a közös fény, mely azokat feszültség teli egységbe fogja.

Forrás: Faur Zsófi Galéria

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Faur Zsófi Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 25.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága