Álmok magjából szárba szökő művészeti központ

Beszámoló: | 2013-01-29 08:48:30

Zsidákovics Mihály először arra tanítja meg pártfogoltjait, hogy merjenek nagyot álmodni és ezt követi ő maga is. De nem csak az álmodozásban, hanem a kitartó megvalósításban is jó példát mutat mindenki számára. Nála az álomból gondolat születik, a gondolatból terveket sző, amiket végül bizony valóra vált.

Zsidákovics Mihály festőművész pár évvel ezelőtt létrehozott egy online művészeti közösséget, ami mára hazánk legnagyobb amatőr festő közössége lett és a taglétszám folyamatosan növekszik. Az Internet adta lehetőségek mellett, kiállításokkal is segíti a művészek népszerűsítését. Többek között az Ő nevéhez fűződik Magyarország legnagyobb amatőr kiállításának megszervezése is: a Karinthy Szalonban 120 amatőr festő 250 képe volt látható egy hónapig.

Mindezt szeretetből, anyagi támogatás nélkül, önerőből teszi egy nagyon szűk mag segítségével. Mindenkit nagy szeretettel fogadnak, bátorítanak és segítenek abban, hogy merjenek nagyot álmodni.

Az ő álmuk egy kuckó volt, ahol ezek az online közösség tagjai személyesen is találkozhatnak, megismerhetik egymást és tapasztalatokat cserélhetnek. Ebből az álomból született meg a MAG gondolata - Mini Art Galéria - egy olyan művészeti központ,   ahol a tanítás mellett kiállításokat és irodalmi esteket is szervezhetnek és tág teret adhat más művészeti ágazatoknak is.

A MAG Tanoda 2012-ben vált valósággá, amikor Zsidákovics Mihály beköltöztette álmukat egy kis lakásba és saját forrásból kialakította ezt a pici, exkluzív, sokoldalúan funkcionáló művészeti központot Budapest egyik legforgalmasabb helyén, az Örs vezér tér közelében.

Ekkor már sokan melléjük álltak és segítettek a logó megtervezésében, ötletekkel támogatták munkájukat. Többszöri sikertelen próbálkozás után sem csüggedve, végül összeállt egy valóban segíteni akaró kis csapat:  Zsidákovics Mihály festőművész, grafikus alapító; Répás Adrienn üvegfestő művész; Vörös Valéria festőművész; Mogyorósi Fanni festőművész.

Festészetet és rajzot oktatnak egyelőre kísérleti jelleggel, de nyitottak minden újra – például fotós-, üvegfestő- vagy textilfestő foglalkozások tartására is van jelentkező.

Fiatal és amatőr művészek számára 1-2 napos, úgymond „tiszavirág” életű kiállításokat szerveznek. Erre szükség is van, hiszen az online festőközösségben megannyi tehetségre bukkantak, akik eddig nem tudták hol bemutatni munkáikat.

A kezdeti nehézségek ellenére már túl vannak 6-7 kiállításon.  A Tanoda képfelfüggesztő rendszere kiválóan alkalmas akár 20-30 kép kiállítására is. A képek megvilágítása állítható spot lámpákkal történik, melyeket az oktatás során is nagyszerűen tudnak használni.

A MAG Tanoda 2012. május 6-án nyitott meg, a közeljövőben pedig egyesületet is létre kívánnak hozni Art MAG egyesület néven. 
Remélik, álmuk beteljesül és sikerül egy jól működő művészeti tanodát, központot fenntartaniuk, ahova sokan ellátogatnak egy-egy kiállításra vagy szakkörre.

A MAG Tanoda kiállításaira és továbbképzéseire mindenkit szeretettel várnak.

A fent látható videó Öreg Andi munkája, S.E.A. Vizsgafilm 2012.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

MAG Tanoda
1106 Budapest, Hatház utca 1. fsz. 3.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága