A kutya éji dala kedden a Műcsarnokban

Beszámoló: | 2011-10-08 19:13:52

Bódy Gábor utolsó játékfilmje "A kutya éji dala" a Bizottság-kiállítás filmklubjában október 18-án kedden este 6 órakor tekinthető meg.

2011. október 11. (kedd) 18 óra 
Bódy Gábor utolsó játékfilmje a Bizottság-kiállítás filmprogramjában

Bódy Gábor egyszerre volt a magyar és európai film- és videóművészet egyik legtehetségesebbnek kikiáltott filmrendezője és a budapesti underground legendás, olykor botrányos figurája. Bódyt hasonlították Buñuelhez, Fellinihez, sőt Werner Herzoghoz is. Több díjat is nyert diplomafilmjét, az Amerikai Anzix-ot a Filmművészeti Fősikola tanárai először nem voltak hajlandók elfogadni. A Wöeres Sándor műve alapján készült Nárcisz és Psyché minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje volt 1980-ban.

Bódy Gábor 
A kutya éji dala című filmjében

Barátja és írótársa, Csaplár Vilmos szerint Bódy „személye a filmrendezésen túl minta is volt az egykori Magyarországon. Azt mutatta, hogy a szürkeség és szervilizmus világában lehet valaki független, sőt deviáns, mégse tudják megállítani. ” 1985-ben 39 évesen önkezével vetett véget életének. Egy egész nemzedéket sokkolt a hír, amikor a 90-es években kiderült, hogy a magyar titkosszolgálat szerződéses ügynöke volt. Október 11-én 18 órától utolsó játékfilmjét, A kutya éji dalá-t mutatjuk be a Bizottság-kiállítás filmprogramjában. A vetítés után Kovács András Bálint esztététa beszél a filmről, a rendezőről és a korról, amelyben mindez megtörténhetett.

A kutya éji dala (r.: Bódy Gábor, 1983, 140 perc, színes) 
Főszereplők: Bódy Gábor, Méhes Marietta, Derzsi János, Grandpierre Attila, Fekete András, Seres Gabriella 
Író: Csaplár Vilmos, zene: Vidovszky László, látványtervező: Bachman Gábor.

A film hátterében a földhözragadt, egyszeri, szűk emberi élet és a metafizikai sugallatú, egészében soha meg nem érthető világegyetem, a felfoghatatlan értelmű létezés fájdalmas kontrasztja rajzolódik ki. Kisszerű sorsok és a csillagokra nyitott emberi értelem. Lüktető indulatok, csillapíthatatlan gyűlöletek és a csillagok hideg fénye.

Új pap és egy csillagász érkezik a hegyi faluba, ahol meglehetősen különös figurák élnek: például a tolószékével száguldozó tanácselnök, a robbantással kísérletező tüzértiszt és annak fiatal felesége, aki elhagyja a férjét egy underground zenekarért. A filmben feltűnik többek között a Bizottság is.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Műcsarnok
1146 Budapest; Dózsa György út 37

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága