A játékos

beszámoló / ajánló: | 2013-09-17 00:00:00

Robert Capa születésének századik évfordulójára rendhagyó kiállítással készült a Magyar Nemzeti Múzeum. A tárlat vezérfonalát az a kérdés adja, hogy mi volt Robert Capa, milyen szerepeket töltött be életében. Ennek megfelelően négy, tematikusan berendezett terem mutatja be a fotográfus különböző oldalait: az emigránst, a fotóriportert, a játékost, a hőst. Az egyes szerepekhez, a kiállítás címének és Capa pókerszenvedélyének megfelelően egy-egy kártyaszín is kapcsolódik.

A tárlat második, A fotóriporter című termében tartott sajtótájékoztatón először Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszélt, aki hangsúlyozta Robert Capa életművének az európai kultúrához való szoros kötődését, valamint a hagyomány és megújulás kérdését a múzeum működésében. Elmondása szerint a művészet mindig ezzel a kettősséggel operál, hiszen a mai problémák feldolgozása érdekében a kultúrkinccsel dolgozik, egy fotókiállítás pedig, a képeken rögzített momentumoknak megfelelően, mindig történelmi is. Ebben a szellemiségben kívánják a Capa-életművet népszerűsíteni, és ehhez számos intézménnyel együttműködnek, részint a kiállítási tárgyak kölcsönzésében, részint ők maguk juttatnak el anyagokat különböző helyekre, hogy minél szélesebb körben megismertessék a neves fotográfus műveit.

Ezután Fisli Éva, a kiállítás kurátora ismertette a koncepciójukat, amely egyrészt az egyes Capa-szerepeknek megfelelő témájú képeket gyűjti össze egy-egy terembe (például mindenféle játékot űző emberek képeit a tárlat címét is kölcsönző harmadik teremben), ugyanakkor mindig igyekeztek az adott kérdést Robert Capa szempontjából is megvilágítani: kisebb installációkat láthatunk akár egy francia kávéházról, akár egy haditudósítói sátorról, láthatjuk Capát pókerezés közben, vagy azt, ahogyan az újságok új kontextusba helyezve teljesen megváltoztatták egy-egy képe jelentését, és az utolsó teremben egyfajta kísérletnek lehetünk részesei: a híres Capa-idézetnek megfelelően („Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”), a közelség különböző lehetőségeivel találkozhatunk.

Különlegesség a mostani kiállításon, hogy látható rajta egy Capa-aranyérem is. Ezt a kitüntetést a fotográfus halála után egy évvel alapították, és kivételes bátorságot igénylő fotóriportért kaphatják meg újságírók. A Magyar Nemzeti Múzeum számára egy francia újságírónő, a sajtótájékoztatón is jelen levő Agnes Dherbeys adta kölcsön a sajátját.

A kiállításhoz számos kísérőprogram is kapcsolódik. A hármas metró Határ úti megállójánál például egy kisebb Capa-kiállítás nyílik. Ahogyan Csorba László főigazgató elmondta: kiinduló gondolatuk az volt, hogy a metróra várakozó emberek kénytelenek több időt tölteni egy-egy kép előtt, így jobban el tudnak mélyedni benne. A múzeum továbbá havonta egy-egy beszélgetést szervez a kiállításon bemutatott Capa-szerepek témáiban, valamint a Puskin mozival együttműködésben filmklubot indítanak a tárlaton felvetett problémák köré.

A kiállítás megnyitója szeptember 18-án lesz.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest VIII. ker., Múzeum krt. 14-16.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága