A hajtogatás művészete

Beszámoló: | 2015-05-25 19:20:37

Az origamit sok esetben a precíz, egyenes vonalú hajtásokkal készült miniatűr alkotásokkal társítják. Ezzel ellentétben Hoàng Tiến Quyết origami művész ívekkel kelti életre a hajtogatott figurákat.

A vietnámi szármatású Quyet pózoló állatfigurái félrebiccentett fejükkel, vagy épp a repülésre hajló szárnyukkal valóságos személyiséget sugároznak.

Az íves vonalú alakzatok sokkal élethűbbek a tradicionális origami figuráknál, sok esetben a mozdulat hatását keltik. A hattyú témája népszerű, több (egyébként zseniális) formában megtalálható az origami művészetben. De Quyet hattyúja nem csak gyönyörűen kidolgozott, hanem olyan, mintha tényleg épp elrugaszkodna a talajról.

A "nedves-hajtás" technikát Akira Yoshizawa - kései origami mester kísérletezte ki. A megnedvesített papir felpuhul és sokkal könnyebben formálható. Száradáskor pedig újra megszilárdul és visszanyeri eredeti merevségét. A nedvesen kialakított ívek és hajtások a száradás után véglegesen rögzülnek.

Egyszerűnek hangzik, de korántsem az, hiszen a vizes papír nem csak könnyebben formálható, de annál könnyebben szakad is. Ezért a hagyományos origami papírok helyett vastagabbal lehet csak megvalósítani.

Quyet tökélyre fejlesztette ezt a technikát, állatfigurái elképesztően realisztikusak. Munkája figyelemmel kísérhető Flickr oldalán.

 

Készült: Kate Sierzputowski írása nyomán - http://www.thisiscolossal.com  
Fotók:Hoàng Tiến Quyết Flickr oldaláról - https://www.flickr.com/photos/ori_q

Mi a véleményed a beszámolóról?

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága