A fényűzés diszkrét bája

Beszámoló: | 2014-09-17 10:31:33

Neked mit jelent a luxus? És másoknak? Luxus lenne az egyetlen igazi gyémántot hazavinni az ötszáz közül? Ha kíváncsi vagy, akkor csütörtökre már van programod!

Mit jelent a luxus? Életforma vagy életérzés? Élhet-e valaki luxusban anélkül, hogy drága festmények lógnának szobája falán, sportkocsit vezetne és briliánst hordana? A Szépművészeti Múzeum ezúttal a csillogás világába vezeti be látogatóit a csütörtök (szeptember 18.) este hat órakor kezdődő Múzeum+ (plusz) elnevezésű esti programján.
 
Minden exkluzív partinak elengedhetetlen kelléke a pezsgő, a Café De Paris welcome drinkjét ezen az estén apró drágakővel szolgálják fel, hogy egyvalaki hazavihesse az egyetlen apró gyémántot, mely a poharak egyikében rejtőzik majd. Ezek bevizsgálásában a Splendor - Ékszer személyi ékszertervezői lesznek a vendégek segítségére, akik mindemellett egykülönleges ékszerkiállítással és előadásokkal is készülnek erre az estére.
 
Műkincsek, műkereskedők - mennyit érnek a műtárgyak? Lengyel László és Molnos Péter művészettörténészek Vass László műgyűjtővel az esztétikai szépség értékéről beszélgetnek Martos Gábor főszerkesztő vezetésével az Élő MúzeumCafé keretében, míg a vendégelőadók személyes vagyonhoz, gazdagsághoz, értékekhez való viszonyulásukról mesélnek a Szépművészeti Múzeum képtárában. Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. befektetési szakembere és Zólyomi Zsoltparfümőr is szakmájukból adódóan – bár nagyon különböző területeken , de – a luxus világában tevékenykednek, a képzőművészet azonban mindkettejük életében kiemelt helyet foglal el.
Minden korban más számított státuszszimbólumnak, de vajon a hatalom mindenkor összefüggött a gazdagsággal? Ezeket a kérdéseket járják körbe Kiss Angéla és Tóth Krisztina tematikus tárlatvezetései.
 
Luxus márkák otthon és a vállfán. A The Showroom és a Celeni Budapest fényűző díszlettel készül, hogy néhány perce minden arra járó kipróbálhassa és megörökíthesse, milyen ikonikus bútordarabok közt élni, divattervező egyedi ruháit viselni.
 
A megpihenni vágyókat ezúttal is a Big Ben Teaház várja izgalmas teáikkal, valamint a Remiz Kávéház és Söröző biztosítja a különleges falatokat, miközben Wondawulf a szalonok világát idézi éjszakai dj set-jével.
 
 
A részletes program:
 
Múzeum+ LUXUS
2014. szeptember 18.
Csütörtök, 18.00 - 22.00
 
Egész este (Márvány Csarnok):   
GYÉMÁNTVADÁSZAT welcome drink valódi drágakővel   
Pezsgőkóstoló Café De Paris
Az ajándék drágakövet tartalmazó welcome pezsgőkorlátozott mennyiségben, az első 500 vendégünk számára - a belépőjegy mellé kapott kóstolójegy ellenében - áll rendelkezésre.   
Az ékköveket (cirkónia, gyémánt) a Splendor - Ékszer személyi ékszertervezői a helyszínen vizsgálják be, így derül ki, ki lesz az a szerencsés látogató, aki az 500 pohár egyikében rejtőző valódi gyémántot haza is viheti.
SZALONZENE REMIX Wondawulf   
Ínyencségek Remíz Kávéház és Söröző konyhájából   
TEAHÁZ extra a Big Ben Teaházzal
   
„A fényűzés diszkrét bája” séták a gyűjteményben   
18.15 és 19.45 Fényűzés, hatalom, öröm? – Kiss Angéla   
19.30 és 20.45 Státuszszimbólumok a Louis Vuitton és a Lamborghini előtt– Tóth Krisztina   
20.00 Guided tour in English: Luxury in Art, Art in Luxury by Judit Esküdt   
Meeting point: at the top of the main stairs, in front of the Italian Collection
 
Vendég előadóink a Régi Képtárban   
20:00 
Jaksity György, befektetési szakember (Concorde Értékpapír Zrt.)   
21:00 Zólyomi Zsolt parfümőr, Magyarország egyetlen orra   
   
ÉKSZERBEMUTATÓ és - kiállítás 18.30 és 20.30 (Reneszánsz Csarnok)   
a Splendor-Ékszer személyi ékszertervezőivel, Nagy Dániellel és Nagyné Ráski Orsolyával   
   
DIVAT ÉS ENTERIŐR egész este (Barokk Csarnok)   
Luxus márkák a nappaliban, kortárs festmények a vállfán (The Showroom  & Celeni Budapest Kollekció)  Üljön bele, próbálja fel, élje át: fotósunk megörökíti a pillanatot!
 
ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ (19. századi Gyűjtemény, XIII. terem)   
19:00 A szépség értéke – Műtárgyak gyűjteményekben és a kereskedelemben
A műalkotás szép – mondja az esztéta. A műalkotás értékes – mondja a műkereskedő. A műalkotás mindenkié – mondja a muzeológus. A műalkotás az enyém – mondja a műgyűjtő. A műalkotás alapszükséglet – mondja a művészettörténész. A műalkotás luxus – mondja az, akinek nincs rá igénye, lehetősége, pénze. És természetesen mind ugyanarról „a” műalkotásról beszélnek. A Luxus témáját vezérmotívumául választó múzeumi estén a műalkotásoknak ebben a „sokféleségében” próbálunk meg eligazodni meghívott szakértőink segítségével.
A beszélgetés résztvevői: Lengyel László művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Kulturális Örökség Kutató és Dokumentációs Osztályának vezetője, Molnos Péter művészettörténész és Vass László műgyűjtő.  A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága