„Különc feltalálók, különös találmányok”

Beszámoló: | 2016-02-15 21:04:51

Telefon és telefonhírmondó, összeesküvés-elméletek, különös életpályák és Nikola Tesla munkássága, relikviája lesz a Műszaki Tanulmánytár február 20-i családi napjának középpontjában.

A program két évfordulóhoz is kapcsolódik: Alexander Bell 140 éve szabadalmaztatta a telefonkészüléket. A Telefonhírmondó - Puskás Tivadar egyedülálló szolgáltatása - 1893. február 15-én indult el, amelynek alapját a telefonhálózat jelentette.

 

A Műszaki Tanulmánytár családi napján a látogatók a muzeológusokkal együtt erednek a legendák nyomába, lerántják a leplet néhány élettörténetről és kiderül, ki is találta fel valójában a telefont. Az elektrotechnika története sem mentes az összeesküvés-elméletektől, melyekről a Konteóblog vezető bloggere, Tóth Tibor [tiboru] tart előadást és beszélgetést (ha nem válik összeesküvés áldozatává...).

 

Ezen a napon az is kiderül, hogy milyen kapcsolata volt Mikszáth Kálmánnak a telefonnal és arról is, hogy melyik, a Tanulmánytárban látható eszközön találták meg a világhírű feltaláló, Nikola Tesla aláírását.

 

Előadások:

11:00 óra: Benei Bernadett muzeológus előadása a telefonokról.

12:00 óra: Tóth Tibor [tiboru], a Konteóblog szerkesztője tart előadást Nikola Tesla legendás életéről, munkásságáról.

 

Folyamatos programok:

  • A Postamúzeum kihelyezett interaktív bemutatója: A madzagtelefontól a mobilig – érdekességek a távbeszélő-történetben.

  • Múzeumpedagógiai műhely alkotni és kísérletezni vágyóknak.

 

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Műszaki Tanulmánytár
1117 Budapest XI. ker. Prielle Kornélia u. 10.

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága