„Körvonal” - Kontur András szobrászművész kiállítása

Ajánló: | 2013-08-01 15:09:21

Meghatározó gyűjtők és galeristák a következőképp vélekednek Kontur András művészetéről:  
 
"Ilyen szobrászatot rajta kívül senki nem művel egész Európában."  
 
Az ilyen és hasonló vélemények alapján mindenképp érdemes ellátogatni a Koreai Kulturális Központba augusztus 16-ig.  

A tavaly február óta működő Koreai Kulturális Központ arra hivatott, hogy népszerüsítse a koreai kultúrát és erősítse a két ország közötti kulturális kapcsolatokat. Az intézet arra is törekszik, hogy látogatói egyszerre ismerhessék meg a koreai és magyar képzőművészeti alkotásokat. Ezen filozófia mentén esett a választás a kiemelkedő szobrászművész, Kontur András kiállításának megszervezésére.

Az 1973-as születésű művész 2008-ban a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán fejezte be tanulmányait, ahol Farkas Ádám és Karmó Zoltán voltak a mesterei. Kontur András már a Képzőművészeti Egyetem elvégzése előtt megmutathatta tehetségét, 2007-ben felkérést kapott egy olyan komoly szakmai felkészültséget igénylő és bizonyító művészi feladatra, mint a Budapesti Műszaki Egyetem főhomlokzatának 1945-ben megsemmisült monumentális méretű, allegorikus kőszobrainak rekonstruálása és újra felállítása.

A friss szemléletű és alapvetően gránittal, illetve mészkővel dolgozó művész szobraira a letisztult formavilág és a finoman áttört részletképzések - sőt a kő anyagtulajdonságainak határait feszegető „kőfoszlányos” felületképzés jellemző.

A Koreai Kulturális Központban látható „Körvonal” címmel ellátott összeállítása betekintést enged munkásságába a kezdetektől mostanáig, a 2003-ban induló saját, egyedi szobrászati nyelvezetét mutatja be napjainkig.

Így „Körvonal” című kiállítása keretében többek között megtekinthető munkásságának első sorozatából a „Hidak”-ból a Húrhíd(2003) című alkotása. „Ablakok” és a „Napok” szériából későbbi alkotásai a Boltíves ablak (2008), Rózsaablak (2005-2009), a Kétarcú nap (2009), valamint a Szürke nap (2012) is bemutatkozik. A Viadukt (2008) egy római hidat és a saját tükörképét egyszerre ábrázolja, mely önálló munka.

A „lándzsahegyek” széria indult a legkésőbb útjára, ebből a szériából két alkotás kerül bemutatásra, a Pattintott lándzsahegyek (2010) és a Vörös lándzsa (2011). A 2012-ben készült Négyzetben a kör alkotása, most készülő sorozatából a „Minimalizmus” –ba nyújt betekintést.

A kiállítás ingyenesen tekinthető meg a Koreai Kulturális Központ nyitvatartási ideje alatt.

Mi a véleményed a beszámolóról?

Helyszín

Koreai Kulturális Központ
Budapest XII. ker., Csörsz u. 49–51.

Kapcsolódó cikkek

Tudj meg többet:

Hirdetések (?)

Ajánlat a megnyitókból

Nincs találat, látogass vissza később...

Ajánlat a vége felé járó kiállításokból

Nincs találat, látogass vissza később...
Minden jog fenntartva © Kiállítás Járók Társasága